Prvi put dostupna inovativna terapija za lečenje raka jajnika

Na recept će ubuduće moći da se dobije još 31 lek. Svi su važni, ali je posebno značajno što će pacijentkinje obolele od raka jajnika i dojke dobiti inovativnu terapiju. Zahvaljujući i usklađivanju cena, određeni lekovi biće i jeftiniji, a izdvajanja građana za participaciju manja.

Sanja Radojević Škodrić, direktorka Fonda za Zdravstveno osiguranje, izjavila je za RTS da očekuje da će nova lista lekova, koju je usvojio Upravni odbor RFZO-a, usvojiti uskoro i Vlada Srbije. Nakon toga, kreće se odmah u postupak javne nabavke.

Takođe je naglasila da će sama procedura javnih nabavki trajati oko dva meseca, tako da se dobitak lekova očekuje u avgustu ili najkasnije, početkom septembra.

Objašnjava da su na listi tri inovativna, savremena leka i da je reč o jako skupoj terapiji za karcinom jajnika, karcinom dojke i za makularni edem kod dijabetičara. Ostali su novi lekovi, za oboljenja za koja je postojala terapija, ali su izašli savremeniji lekovi, tako da sada pacijenti i lekari imaju više opcija.

Očekuje da će inovativni lek za karcinom jajnika, koji je jedan od najsmrtonosnijih tumora u ginekologiji, na ovaj način značajno produžiti život i poboljšati njegov kvalitet.

Prošle godine na listu je stavljena najsavremenija terapija za karcinom dojke, a sada i pacijentkinje sa hormon-zavisnim metastatskim karcinomom dojke dobijaju najsavremniju terapiju.

Teodora Petrov (Izvor: RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar