a

Pripreme za put pirotskog kačkavalja u EU

U Pirotu je održan radni sastanak o zaštiti geografskog porekla pirotskog kačkavalja na nivou Evropske unije. Skup je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa gradskom upravom u Pirotu, a u okviru tvining projekta „Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“.

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske unije, a kao rezultat treba da ima zaštitu geografskog porekla na nivou EU za tri tradicionalna proizvoda iz Srbije – fruškogorski med, ariljsku malinu i pirotski kačkavalj.

Na sastanku je učestvovalo i nekoliko proizvođača i prerađivača mleka, kao i predstavnici Mlekarske škole “Dr Obren Pejić” koja je jedini ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

Elaborat sa kojim je 2012. godine zaštićen ovaj proizvod od strane Zavoda za intelektualnu svojinu, za geografsko područje sa kojeg se prikuplja mleko za izradu pirotskog kačkavalja, odredio je teritoriju koja osim grada Pirota obuhvata i delove opština Dimitrovgrad i Knjaževac.

Sa ovog područja je kod Zavoda za intelektualnu svojinu registrovan i staroplaninski kačkavalj kao proizvod sa oznakom geografskog porekla.

Sergej Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar