Program prevencije vršnjačkog nasilja “Zato što te se plašim” u Dimitrovgradu

U Centru za kulturu u Dimitrovgradu organizovan je program prevencije vršnjačkog nasilja pod nazivom “Zato što te se plašim”, za učenike od 4. do 7. razreda. Ovo je program koji podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i koji ima za cilj smanjenje pojave vršnjačkog nasilja među ovom populacijom učenika.

This image has an empty alt attribute; its file name is 206-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 207-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 208-1024x683.jpg

U prvom delu izvedena je predstava, koja govori o dobrom i lošem ponašanju mladih, a ujedno ih i savetuje da je jedino pravo rešenje problema komunikacija. U drugom delu učenicima se obratio psiholog prof. dr Žarko Trebješanin, a u trećem delu učenici su sugerisali kako da se reše određeni konflikti iz predstave.

This image has an empty alt attribute; its file name is 209-1024x683.jpg

Ranko Divović, direktor agencije “Zdrav život” iz Beograda, izjavio je za portal FAR da je ovo program koji ima veliki uticaj na formiranje dečje svesti i koji je fantastično prihvaćen kod dece.

“Ja se dugi niz godina bavim edukativnim programom za mlade. Mi smo, verovatno, najviše radili na Balkanu protiv droge i narkomanije. To radimo već 15 godina. Više stotina hiljada dece je prošlo kroz ovakvu vrstu edukacija. Puno smo radili u Crnoj Gori, u Republici Srpskoj, ali najviše u Srbiji. Mi smo, koliko znam, jedina kuća koja se ozbiljno bavi protiv nasilja i to dosta uspešno. Ja sam kroz sve ove godine rada naučio da se deci najviše prilazi sa umetnošću, tj. predstavom” – dodao je Divović.

Takođe je naglasio da će se septembra ili oktobra ove godine pokrenuti i drugi program, čiji je tekst napisao mladi pisac iz Sarajeva i da će tada imati dva najznačajnija programa za odrastanje mladih.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210-1024x683.jpg

Programu su prisustvovali i učenici-migranti iz Pirota, koji su pre predstave pogledali izložbu preškolske ustanove “8. septembar” zajedno sa učenicima OŠ “Hristo Botev”, a nakon toga nastavili druženje u školi.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar