a

Vojnici Srbije i Bugarske zajednički vežbaju na poligonu „Šabla“

Na poligonu „Šabla“ u Bugarskoj od 10. do 14. juna održava se peto zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru. Pored bugarskiih i američkih vojnika na zajedničkoj vežbi učestvuje i oko 130 pripadnika Vojske Srbije iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, Komande za obuku, Generalštaba i Ministarstva odbrane.

Kako javlja RTS, u toku je raketiranje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu “Šabla”, a prvi na teren su izašli pripadnici srpske vojske. Pored njih, na obali Crnog mora su i američki i bugarski vojnici.

Srpska vojska je i juče dejstvovala po ciljevima. Tada je i prva žena u srpskoj vojsci pucala iz oružja “strela M-2” i uspešno obavila zadatak.

Poligon “Šabla” nalazi se kod Varne na obali Crnog mora. Postoji od 1945. godine, a od 2000. je u sastavu avijacije Bugarske.

Ovo je peti put da srpska vojska učestvuje u zajedničkom gađanju, navodi RTS.

Slobodan Aleksić (Izvor: RTS)

Foto: Jovo Mamula / mod.gov.rs

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar