a

Biseri arheologije, istovremeno i u Beogradu i Sofiji

Beograd i Sofija su u prilici da istovremeno vide izložbu „Beograd i Sofija – biseri arheologije“, koju su zejednički i priredili.

U ulici Vuka Karadžića ispred zgrede SANU, beogradsko izdanje su zajednički otvorili, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Vladimir Kostić i potpredsednik Bugarske akadamije nauka, akademik Vasil Nikolov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 252-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 253-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 254-1024x683.jpg

Akademik Kostić je podsetivši da je čak i evropska civlizacija krenula sa centralnog Balkana, rekao da je saradnja SANU i BAN iskrena i bliska i da je to činjenica, a nikako politika.

Akademik Nikolov je u prvi plan stavio još antičku povezanost dva grada preko VIA DIAGONALIS i naveo bliskost saradnje BAN i SANU, ali i veliku bliskost srpskog i bugarskog naroda, kao velike mogućnosti za proširenje saradnje u budućnosti.

Autorke izložbe, sa srpske strane Vesna Bikić i s bugarske Snežana Gorjanova, iznele su podatak da je izložba urađena povodom 150 godina BAN-a, 140 godina od kako je Sofija postala prestonica Bugarske, isto toliko od uspostavljanja dilomatskih odnosa između Srbije i Bugarske i 15 godina od uspostavljanja saradnje između SANU i BAN u oblasti areheologije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 255-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 256-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 257-1024x683.jpg

Izložba obuhvata sve periode istorije i praistorije koji su prisutni u beogradskom području i u Sofijskom polju.

Otvaranju izložbe predhodili su razgovori najviših delegacija SANU i BAN, odnosono Srbije i Bugarske a zanimljivo je da je Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Beogradu, bio delegiran sa srrspske strane, što samo po sebi govori o prisnosti odnosa.

This image has an empty alt attribute; its file name is 258-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 259-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 260-1024x683.jpg

Istovetnu izložbu sa istim nazivom „Beograd i Sofija – biseri arheologije“ u prilici su da vide i žitelji glavnog grada Bugarske. Ona je otvorena 10. juna na skveru „ Kristal“ u centralnom delu Sofije.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar