Porodično nasleđe Boba Marlija nastavlja njegov unuk – “Jo Mersa” Marley 9. avgusta na Nišvilu!

Nišville jazz festival i ove godine nastavlja tradiciju da u glavnom programu predstavi velikane rege muzike sa svetske scene i globalno priznate i popularne world music izvođače. U petak, 9. avgusta, prvi put u Srbiji nastupiće rege zvezda u usponu i naslednik porodičnog Marley muzičkog nasleđa, „JO MERSA“ MARLEY!

Kao najstariji sin Stivena Marlija (Stephen Marley) i unuk proslavljenog Boba Marlija (Bob Marley), Džozef „Džo Mersa“ Marli (Joseph „Jo Mersa“ Marley) odrastao je okružen vrhunskom rege muzikom. Još kao dečak od pet godina, Džo je nastupao na bini sa svojim ocem Stivenom, ujakom Zigijem (Ziggy Marley) i tetkama Sedelom i Šeron (Cedella and Sharon – a.k.a. Ziggy Marley and The Melody Makers) i njihovom decom kao deo simpatične grupe klinaca koji su uzbudljivo završavali koncerte kada bi se Džo latio mikrofona.

Rođen je 12. marta 1991. godine u Kingstonu (Jamaica) i već sa 11 godina se seli u Majami (Florida), gde pažljivo prati rad svog oca i ujaka Demijana (Demian Marley) koji su stvarali muziku u Stephen’s Lion’s Den studiju. No, školovanje je ipak bilo na prvom mestu. Turneje sa Zigijem i sa The Melody Makers bile su dragoceno iskustvo za talentovanog Džoa, ali samo u vreme praznika i letnjeg raspusta. Nakon toga studira na odseku “studio engineering” na Miami Dade College.

This image has an empty alt attribute; its file name is 298-1024x683.jpg

Ozbiljniju afirmaciju Džo Mersa postiže u februaru 2013. objavljivanjem singla “Comfortable” koji se našao na kompilaciji “Set Up Shop Volume 1” pod okriljem porodične izdavačke kuće Ghetto Youths International, koja se pozicionirala vrlo visoko na “The Best Billboard Reggae Album” listi te godine. 2014. gostuje na albumu “Strictly Roots” poznatog jamajčanskog rege sastava Morgan Heritage, koji naredne godine dobija prestižnu Gremmy nagradu za najbolji rege album u vrlo jakoj konkurenciji.

U proleće 2014. Džo objavljuje EP izdanje “Comfortable” (takođe za Ghetto Youths International) sa pet numera koje su snimljene pod producentskom palicom njegovog ujaka Demijana. Osnova muzičkog izraza Džo Mersa Marlija predstavlja moderan crossover reggae, sa jakim uplivima dancehall, hip hop, pa i pop elemenata. Ovakvim originalnim pristupom autorskom stvaralaštvu Džo Mersa lucidno izbegava etikete kopiranja nasleđa svog oca, ujaka i dede, kombinujući bazu rege muzike sa srodnim muzičkim pravcima, a pritom ne gubeći oštricu kroz angažovane i duboko lirične stihove koji su sklopljeni u inteligentno postavljene rime, vodeći računa o detaljima i težeći ka nadasve samostalnom i autentičnom umetničkom izrazu.

Nakon izlaska EP-ja Džo Mersa Marli gostuje sa svojim bendom na turnejama već etabliranog oca Stivena Marlija, a potom sve češće nastupa na samostalnim koncertima i na velikim svetskim festivalima. Kako njegova karijera tokom godina napreduje, on pokušava da sve više istakne svoju autentičnost kao individualni rege autor koji nastavlja bogato nasleđe velike Marli porodice i očigledno je da uspeva u tome.

“Moj otac kaže da je moj deda Bob mađioničar, zato što je on bio jedini čovek koji je mogao da donese mir u svoju zemlju za vreme jamajčanske pogibeljne političke krize sedamdesetih godina. I tu ima mnogo snage, mnogo uticaja, to jeste neka vrsta magije…”, nedavno je izjavio Džo Mersa Marli. “On je napravio ogroman korak za muziku sa Jamajke i vreme je da i ja doprinesem svojom muzikom da se priča nastavi, da rege scena raste. Na kraju krajeva, ja sam ipak još na početku. I zapravo, osećam se udobno u svemu ovome. Veoma udobno…”.

Izvor i foto: Nišvil

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar