Završni ispit iz matematike odložen, kombinovani test nije “provaljen”

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita koje je bilo zakazano za danas u devet časova odloženo je za četvrtak, 20. jun. Učenici će test polagati od 9 do 11 časova.

Kombinovani test će biti održan po planu – sutra. I sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju se po utvrđenom Kalendaru.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je test iz matematike za malu maturu “provaljen”.

“Krivica je do pojedinaca koji će biti kažnjeni. Policija sprovodi istragu, utvrdićemo gde su otvarane vrećice i niko neće moći da dokaže da nije tako. Odgovornost će snositi načelnik neke uprave, direktor svakako, a onda ćemo videti ko je bio u kontaktu sa testom”, rekao je Šarčević.

Pomoćnica Ministra prosvete Vesna Nedeljković izrazila je žaljenje zbog odlaganja testa i dodala da je “uvek u pitanju ljudski faktor”.

“Imamo saznanja, u neposrednoj smo komunikaciji sa MUP-om. Zahvalni smo kabinetu ministra Stefanovića koji nam je pružio pomoć u otkrivanju odakle je poteklo. Ne mogu ništa da kažem dok su u toku istražne radnje”, rekla je Nedeljkovićeva.

Navela je da je 50 odsto Srbije digitalizovano i da se nada da će u narednih pola godine taj proces biti završen, kako bi se naredne godine test polagao elektronski i ovakve situacije se ne bi ponavljale.

Direktor OŠ “Petar Drugi” u Užicu Nikola Bacetić rekao je za RTS da će škole morati da prikupe sve testove, kako bi se utvrdilo da li su otvarani. Ukoliko jesu, moraće da postoji pokriće – da li su supervizori prisustvovali i slično.

Jovica Stevanović, prosvetni savetnik iz Pčinjskog okruga, objasnio je da su testovi deljeni između 05:30 i 07:00 časova. Direktori su onda u pratnji policijskih službenika krenuli ka školama, kada su saznali da test danas neće biti rađen.

Iz Demokratske stranke, Narodne stranke, LSV-a i Dveri su tražili od ministra Šarčevića da podnese ostavku zbog propusta.

SUTRA POLAGANJE KOMBINOVANOG TESTA

Fotografije kombinovanih testova koje su se pojavile na društvenim mrežama su lažne, prema tome testovi za polaganje tog dela male mature nisu “provaljeni”, pa će sutra kako je i predviđeno, biti održano polaganje kombinovanih testova, rečeno je za Tanjug u Ministarstvu prosvete.

“Sve te fotografije su lažne. Radi se o testovima iz ranijih godina i to je provereno sa Zavodom”, rekla je pomoćnica ministra u Ministarstvu prosvete Vesne Nedeljković.

Sa testom iz srpskog jezika, koji su osmaci polagali juče, sve je u redu, navela je Nedeljkovićeva.

PROTEST MATURANATA U BEOGRADU

Mali maturanti su se okupili ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, u Beogradu, zbog odlaganja testa iz matematike i blokirali saobraćaj.

Maturanti, kojima su se pridružili i pojedini roditelji, uzvikuju “Nećemo prijemni”, “Ministre, ostavka”.

Maturanti uzvikuju ministru prosvete Mladenu Šarčeviću “Ministre, javi se”.

Izvor: RTS / Tanjug / FONET

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar