a

Pirotu legat i izložba Slobodana Sotirova

Prva posthumna izložba najpoznatijeg caribrodskog slikara Slobodana Sotirova biće otvorena u utorak, 25. juna u Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu. Pre svečanog otvaranja porodica Slobodana Sotirova pokloniće Pirotu deset mrtvih priroda i portreta.

Na pirotskoj izložbi pred publikom će biti 38 mrtvih priroda i portreta iz svih perioda stvaralašatva Slobodana Sotirova, koga autorka postavke istoričarka umetnosti Radmila Vlatković, definiše kao slikara izrazitog senzibiliteta za bojene vrednosti i svrstava ga među predstavnike tzv. beogradske kolorističke škole.

Za Sotirova Radmila Vlatković kaže i da je stvaralac kome je portret “ona nit koja prožima i povezuje pojedine periode i čini njegov umetnički opus celovitim“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 391-1024x683.jpg

Slobodan Sotirov je rođen u Pirotu 1926. godine, a umro u Beogradu 2015. Đak je i sofijske i beogradske akedemije likovnih umetnosti. Diplomirao je u Sofiji 1951., a izlagao širom sveta. Svojim zavičajem je ipak smatrao Caribrod, gde je proveo detinjstvo i prvu mladost.

„Moj dan je moje slikarstvo, moje noći i moji snovi i uspomene su Caribrod, reka, virovi brzaci Nišave i Jerme, po kojima plivaju mrene i krkuše“, govorio je.

Jedna od njegovih najvećih želja da ostavi legat Caribrodu, koga je najviše voleo se ipak nije ostvarila. Okolnosti su odlučile da legat „ode“ Pirotu u kome se rodio.

Slobodan Aleksić

Foto: privatna arhiva / Galerija „Čedomir Krstić“

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar