Saveti agronoma: Plamenjača i crna pegavost krompira

Prenosimo u celosti tekst o plamenjači i crnoj pegavosti krompira, pripremljen od strane savetodavca Zorana Panajotovića dipl. inženjera zaštite bilja, PSSS Pirot

U usevima krompira koji se trenutno nalaze u fazi tzv. kraja cvetanja prve cvasti do faze bobice, registrovano je prisustvo simptoma plamenjače i crne pegavosti krompira. Nestabilne vremenske prilike koje karakterišu ovu proizvodnu godinu stvaraju povoljne uslove za dalje širenje ovih bolesti koje mogu da prouzrokuju velike štete.

This image has an empty alt attribute; its file name is 440-1024x683.jpg

Karakteristični simptomi plamenjače javljaju se u vidu u maslinasto zelenih pega na ivici lista. One su nepravilnog oblika, povećavaju se i na kraju se list osuši. Na naličju lista se uočava beličasta prevlaka od reproduktivnih organa gljive, što je karakterističan simptom plamenjače. Usev izgleda kao da je spržen vatrom (zbog toga je i dobila ime plamenjača). Takođe, i na krtolama krompira može da se vidi vodenasto tkivo mrke boje. Na preseku krtole uočava se obolelo tkivo crvenkastomrke boje. Trulež se širi i u skladištima i takve krtole se teško čuvaju i one propadaju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 441-1024x683.jpg

Crna pegavost se odlikuje pojavom pega koje su u početku sitne, nepravilnog oblika, a kasnije se u okviru pega javljaju koncentrični krugovi što je jedan od karakterističnih simptoma bolesti. Oko pega se javlja hloroza (lisno tkivo gubi zelenu i poprima bledo žutu boju). Širenje zaraze se vrši od starijeg ka mlađem lišću. Pege na plodu su najštetnije jer zaraženi plodovi nemaju više nikakvu tržišnu vrednost.

U cilju zaštite useva, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba u Pirotu preporučuje proizvođačima primenu fungicida: Equation Pro WG, Effort WG, Espada 0,4kg/ha.

Zoran Panajotović, dipl. inž. zaštite bilja

Foto: Zoran Panajotović/pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar