Svetski priznati virtuoz na violini Nemanja Radulović na mini turneiji u Srbiji i Bugarskoj

Ni provala oblaka nije uspela da poremeti sinoćni koncert svetski poznatog virtuoza na violini Nemanje Radulovića i „rastera“ nekoliko hiljada posetilaca sa Letnje pozornice u Nišu. Njegovo muziciranje pratili su kišobrani i aplauzi, a ovacije na kraju su ga naterale da se, kao pravi rock’n’roll star, vrati i svira na bis. Bio je to još jedan koncert za pamćenje u njegovom rodnom gradu.

Radulović je nastupio sa svojim bendom „Dabl sens“, sa kojim stvara muziku već deset godina unazad, u okviru mini turneje po Srbiji i Bugarskoj. Pre publike u Nišu oduševio je posetioce koncerata u Leskovcu i Sofiji, a čekaju ga još nastupi u Čačku i Novom Sadu. Uspeo je da upriliči ovu malu turneju po „svom“ Balkanu, uprkos tome što ima zakazane koncerte do 2023. godine, a godišnje ih odsvira više od stotinu.

Niška publika je imala priliku da uživa u delima Baha, Vivaldija, Čajkovskog, Hačaturijana, Šostakoviča i Rimski-Korsakova. Čula se i muzika iz nekoliko filmova Emira Kusturice, ostala filmska muzika, kao i tradicionalna i klasična muzika istočne Evrope. Promovisane su numere sa Radulovićevog najnovijeg albuma “Bajka”. Specijalni gost na koncertu bila je mlada glumica Tamara Aleksić, poznata po ulozili Lenke Dunđerski u seriji “Santa Maria della Salute”, koja je „pričom“ upotpunila muzičku „Šeherezadu“. Koncertni doživljaj je počeo kompozicijom „Niška banja“, koju ovaj priznati violinista svira na nastupima širom sveta.

– Često je izvodim na koncertima jer me podseća na rodni grad i detinjstvo. Ali, „Niška banja“ je mnogo lepa i ne dopada se samo našim ljudima. Uvek kažem da ima razloga zašto su neke kompozicije poznatije od drugih, zato što sigurno idu direktno u srce slušalaca. Vidim da i na zapadu, čak i u Japanu, vole da čuju „Nišku Banju“- objasnio je Radulović u Gradskoj kući, na konferenciji za novinare pred koncert. Na pitanje o „tajni“ dobre saradnje sa muzičarima iz “Dabl sensa”, on je odgovorio da je jedina „tajna“ – muzika.

– Mi zaista osećamo kao da smo jedna velika porodica i van koncerata, i za vreme proba, i za vreme putovanja. Uvek je to dobro druženje. Poverenje i ljubav prema muzici nas drže zajedno. Za mene je muzika uvek bila tu i nikada me nije izneverila. Volim da je delim sa drugima, jer meni čini dobro i mislim da i drugima čini dobro- rekao je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 468-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 469-1024x683.jpg

Radulović je dodao da svaki put kada dođe u Niš, bez obzira da li se radi o koncertu ili ne, ima jake emocije, prvenstveno zbog porodice i detinjstva. „Puno mu znači“ da svira pred niškom publikom “jer, kako kažu, najteže je svirati kod kuće”.

– Ovaj koncert dosta podseća na koncerte koji se dešavaju svuda u svetu. To su koncerti na otvorenom i besplatni su za publiku. Njihova ideja je da ljudi mogu da dođu i da uživaju. Nadam se da će ovu dobru ideju prihvatiti i drugi umetnici i da će ova svetska tradicija zaživeti i ovde- rekao je ovaj talentovani muzičar.

Ulaz na koncert u Nišu bio je slobodan, a Letnja pozornica i prostor oko nje bili su prepuni. Pokrovitelj koncerta je Grad, koji ga je „poklonio“ svim ljubiteljima muzike i Radulovićevog opusa i virtuoznosti, a njegovi organizatori su Studentski kulturni centar i Niški kulturni centar. Poslednji put Radulović je u Nišu svirao u decembru 2015, kada je njegov koncert bio „rasprodat“ u jednom danu.

VITEZ FRANCUSKE KULTURE I UMETNOSTI

This image has an empty alt attribute; its file name is 470-1024x683.jpg

Virtuoz na violini koji osvaja svet klasične muzike je rođen u Nišu, koji je napustio još kao dečak. Danas živi i radi u Francuskoj. Vlasnik je deset albuma, od kojih je poslednji, „Bajka“, objavljen prošle godine.Svirao je u bezmalo svim najvećim koncertnim dvoranama na svetu. Već je osvojio veći broj prestižnih nagrada i priznanja. Pre dve godine odlikovan je ordenom francuske Vlade i postao je Vitez umetnosti i kulture.

Novinar: Zorica Miladinović
Snimatelj: Žiža Kostić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
jun 2018

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar