a

U Dimitrovgradu se održava trodnevni naučni simpozijum o očuvanju autotonih rasa

U Dimitrovgradu se održava trodevni naučni simpozijum po nazivom “Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja”. Ovo je drugi po redu simpozijum koji Fakultet veterinarske medicina iz Beograda organizuje u Dimitrovgradu, a prethodni je održan 2016. godine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 530-1024x683.jpg

Skup su otvorili Zoran Gerov, zamenik predsednika opštine i prof. Dragiša Trailović sa Fakulteta za veterinarsku medicinu u Beogradu.

Činjenica da je područje opštine Dimitrovgrad jedan od najvažnijih centara očuvanja autohtonih rasa u Srbiji, kao i postojanje Nastavne baze za planinsko stočarstvo u staroplaninskom selu Gornji Krivodol, uticali su na odluku da se simpozijum održi upravo u Dimitrovgradu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 531-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 532-1024x683.jpg

Tokom skupa su planirana 3 plenarna zasedanja – “Biodiverzitet životinjskih i biljnih vrsta na Staroj planini”, “Stanje uzgoja autohtonih rasa ovaca, koza, goveda, svinja, konja, magaraca, živine i pasa” i “Patologija i terapija oboljenja autohtonih vrsta domaćih životinja”.

U radu učestvuje 30-ak stručnjaka iz oblasti veterine i stočarstva iz više gradova Srbije.

S. Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar