Dačić pozvao bugarskog diplomatu da “otklone nesporazume”

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je po njegovom nalogu otpravnik poslova Bugarske pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova, povodom izjave bugarskog premijera Bojka Borisova da novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ne može da se rukovodi stavom Španije o Kosovu, nego da mora da poštuje stav cele EU o nezavisnosti Kosova, prenosi RTS, a saopštava Tanjug.

“Srbija sa Bugarskom kao susednom zemljom želi dobre, prijateljske i savezničke odnose, što podrazumeva i visok nivo razumevanja za najvažnije interese dva zemlje i dva naroda. Kao što mi imamo razumevanje za pitanje bugarskog nacionalnog identiteta, jezika ili Goce Delčeva, tako očekujemo i razumevanje značaja pitanja Kosova za srpski narod. Ova izjava bugarskog premijera se ne odnosi, dakle, na pitanje kvota za ribolov ili kvaliteta srpskog sira u pregovorima sa Evropskom unijom, već se odnosi na pitanje teritorijalnog integriteta Srbije”, rekao je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Kako je istakao, zato takve izjave moraju biti precizne, jer nije tačno da cela Evropska unija ima jedinstven i zajednički stav o nezavisnosti Kosova.

“Naprotiv, stav je statusno neutralan, i zato se Kosovo u dokumentima EU označava zvezdicom i fusnotom. I svi funkcioneri EU su dužni da to poštuju, bez obzira da li su te države priznale Kosovo ili ne. Bilo da je u pitanju Borelj ili Borisov, ili bilo ko drugi. Ili je u pitanju pogrešna interpretacija, bilo njegove, bilo moje izjave. Zato je cilj poziva otpravniku poslova Bugarske na razgovor u MSP da se otkloni svaki nesporazum i u prijateljskom duhu nastavi naša saradnja, uz zahvalnost Bugarskoj na podršci evropskim integracijama Srbije”, istakao je Dačić.

Prethodno je saopšteno da će ambasador Srbije u Sofiji biti pozvan na sastanak u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak, po nalogu ministarke Ekaterine Zaharieve, zbog komentara ministra Ivice Dačića o bugarskom premijeru Bojku Borisovu.

Izvor: Tanjug / RTS

Foto: mfa.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar