Ambasador Srbije u Sofiji: Svi smo zainteresovani za dobre odnose sa susedima i stabilnost u regionu

Po nalogu potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ekaterine Zaharieve, ambasador Republike Srbije u Bugarskoj Vladimir Ćurgus pozvan je juče u Ministarstvo spoljnih poslova. Povod je bila izjava ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića od 6. jula 2019. godine, u kojoj on komentariše odgovor bugarskog premijera Bojka Borisova na pitanje koje mu je postavljeno na konferenciji za medije u Poznanju.

Ambasadoru Ćurgusu saopšten je stav da je komentar ministra Dačića neprihvatljiv i nije u skladu sa očekivanjima bugarske strane o održavanju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa. Istaknuto je da je na sastanku u Poznanju bugarski premijer govorio kao evropski političar, a komentar ministra spoljnih poslova zemlje izvan Unije u ovom slučaju nije prikladan. Istaknuta je uloga Bugarske u evropskim integracijama Zapadnog Balkana, a posebno Republike Srbije, kao i uspeh bugarskog predsedavanja Savetom EU da ovo ključno pitanje za region vrati u evropski dnevni red.

Na sastanku je takođe pokrenuto pitanje naknadne izjave srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića novinskoj agenciji Tanjug, koju bugarska strana takođe smatra neprihvatljivom. U tom smislu, izraženo je snažno očekivanje da se slične izjave neće ponoviti u budućnosti.

Ambasador Ćurgus je zahvalio na podršci koju Bugarska pruža evropskom putu Republike Srbije i istakao veze između dva naroda, skrećući pažnju na emocionalnu prirodu izjava. Svi smo zainteresovani za dobre odnose sa susedima i stabilnost u regionu, naglasio je on.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova R. Bugarske

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar