Počela žetva u Pirotskom okrugu – prosečan prinos 3,5 tona po hektaru

Na parcelama u rejonu Ponišavlja u Pirotskom okrugu startovala je ovogodišnja žetvena kampanja. Iako je kiša nakratko prekinula najvažniji ratarski poljoprivredni posao, prema prvim izveštajima sa terena, kvalitet zrna je za sada dobar, ako ne bude novih padavina.

Agronom Srđan Vidanović, savetodavac Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Pirot kaže za FAR, da je prosečan prinos pšenice 3,5 tona po hektaru i da je rod nešto manji u odnosu na prethodnu godinu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 352-1024x683.jpg

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova tokom jeseni, na teritoriji okruga žitaricima je zasejano 60 odsto planinarnih površina, odnosno oko 7.000 hektara, ističe Vidanović i dodaje da će žetveni poslovi, ako vremenske prilike dozvole, biti završeni do kraja jula.

Cena kombajniranja je 1.200 dinara po dekaru.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar