a

Večeras delimično pomračenje Meseca

Delimično pomračenje Meseca biće vidljivo iz Srbije u noći između utorka i srede, 16. i 17. jula, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

Pomračenje će biti nepovoljno za posmatranje, jer visina Meseca iznad horizonta neće biti veća od jednog pedlja ispružene ruke.

Pomračenje će početi u 22:01 čas, a Mesec će najviše biti prekriven Zemljinom senkom u 23:31 čas, i to 65 odsto prečnika, i iz nje će izaći u sredu u 01:00 sat posle ponoći.

Pomračenje nastupa kada prirodni satelit uđe u Zemljinu senku i kada se Zemlja nađe tačno između Meseca i Sunca. Pomračenja Meseca ređa su od pomračenja Sunca, ali se zbog veličine Zemljine senke mogu uvek videti na skoro celoj polulopti na kojoj je noć.

Pomračenje Meseca je bezopasno i može se gledati golim okom, dvogledom ili manjim teleskopom.

T. Petrov (Izvor: Tanjug / N1)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar