U Nišu završen 12. Međunarodni studentski festival folklora: Za pet festivalskih dana nastupili ansambli iz 9 zemalja

Atraktivnim defileom kroz centralnu Obrenovićeva ulicu i muzičko- gračkim koncertom u Parku Svetog Save, koje je aplauzima ispratio nekoliko hiljada ljudi, sinoć je u Nišu završen 12. Međunarodni studentski festival folklora.

Tokom pet festivalskih dana nastupili su folklorni ansambli iz devet zemalja – Bugarske, Indije, Indonezije, Meksika, Poljske, Rusije, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Organizovano je 12 koncerata u Nišu, Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Ražnju, Knjaževcu i Ćupriji.

Novina je da je zvaničnom otvaranju festivala prethodio zajednički koncert domaćina – Akademskog folklornog ansambla “ORO”, koji ove godine obeležava 60 godina postojanja, drugih ansambala iz Kragujevca i Novog Sada, kao i gostujućeg ansambla sa Univerziteta u Džakarti “Krida Budaya Universitas Indonesia”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 456-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 457-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 458-683x1024.jpg

Festival su organizovali Studentski kulturni centar Niš i Akademski folklorni ansambl ORO, pod okriljem nacionalne sekcije Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture (CIOFF). Pokrovitelji su Ministarstvo prosvete, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Niš, Gradska opština Medijana i druge opštine u kojima su organizovani koncerti.

“FOLKLOR” VAN FOLKLORA

Pred oko hiljadu posetilaca na otvorenom terenu Sportskog centra u Vladičinom Hanu, gde je održan jedan od koncerata, folkloraš Aleksandar Stanković (23) iznenada je klekao na kolena i zaprosio svoju devojku Nikoliju Petrović (21), koja takođe igra folklor, zabeležili su pojedini mediji. Devojka je rekla “da”, a gest je propraćen velikim aplauzom. Oboje mladih folkloraša su iz Vladičinog Hana, družili su se kroz pesmu i igru deset godina, a bili u vezi sedam, javili su mediji.

Zorica Miladinović, Niš

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar