Srbija na 41. mestu, a najmoćniji azijski pasoši

Srbija zauzima 41. mesto na listi najmoćnijih pasoša na svetu, jer njegovi vlasnici mogu da otputuju u 131 zemlju bez vize ili da dobiju vizu po dolasku, pokazalo je najnovije istraživanje kompanije “Henli end partners”, navodi Si-En-En, a prenosi RTS.

Od zemalja u okruženju, ispred srpskog je pasoš Slovenije, čiji vlasnici mogu da otputuju u 179 zemalja sveta, ali i hrvatski, sa kojim je moguće obići 167 zemalja. Severna Makedonija je na 46, Crna Gora na 47, a BiH na 51. mestu.

Prvo mesto na listi najvrednijih pasoša, na osnovu mogućnosti za putovanje bez vize ili dobijanja vize po dolasku, dele Japan i Singapur, čiji državljani mogu da putuju u 189 zemalja sveta.

Južna Koreja pala je s prvog mesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Nemačkoj. Vlasnici tih pasoša mogu da putuju bez vize u 187 zemalja širom sveta.

Na trećem mestu su Danska, Italija i Luksemburg, s čijim se pasošima bez vize može posetiti 186 država, a slede ih Francuska, Španija i Švedska sa 185.

Na dnu liste nalaze se Pakistan, Sirija i Irak, a poslednje mesto na listi zauzeo je pasoš Avganistana, čiji vlasnici mogu da otputuju u samo 25 zemalja bez vize ili da je dobiju po dolasku.

Rezultati kompanije “Henli end partners” utemeljeni su na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj, prenosi RTS.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar