a

Oprez: Nove droge na ulicama Srbije

Nove droge – crna mamba, spajs i mjau mjau, u novim pakovanjima i sa novom jačinom sve češće se mogu naći na ulicama Srbije. One su sve opasnije, a starosna granica kada se prvi put probaju sve niža.

Prema izveštaju Evropskog centra za monitoring i zavisnosti od droga, procenjuje se da oko osam odsto mladih od 15 do 24 godine koristi navedene droge, prenosi RTS.

Aleksandar Vujošević iz Specijalne bolnice za zavisnosti kaže da je svaka droga velika opasnost bez obzira na to koliko ih delili na nove ili stare. Ukazao je da posledice po život mogu biti fatalne i prilikom samo jednog uzimanja, a da je posebno opasno kada se konzumiraju u kontinuitetu kada se razvija puna zavisnost.

Kako bi se opasnim supstancama stalo na put, organizovane su raznovrsne tribine u školama, na kojima je učestvovalo više od 40.000 dece, a planirana je i edukacija kroz sport, a sve saciljem da se deca nauče ne samo šta je droga, nego i da osnaže svoju ličnost, istakao je Vujošević.

T. Petrov (izvor: RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar