Oprez: Nove droge na ulicama Srbije

Nove droge – crna mamba, spajs i mjau mjau, u novim pakovanjima i sa novom jačinom sve češće se mogu naći na ulicama Srbije. One su sve opasnije, a starosna granica kada se prvi put probaju sve niža.

Prema izveštaju Evropskog centra za monitoring i zavisnosti od droga, procenjuje se da oko osam odsto mladih od 15 do 24 godine koristi navedene droge, prenosi RTS.

Aleksandar Vujošević iz Specijalne bolnice za zavisnosti kaže da je svaka droga velika opasnost bez obzira na to koliko ih delili na nove ili stare. Ukazao je da posledice po život mogu biti fatalne i prilikom samo jednog uzimanja, a da je posebno opasno kada se konzumiraju u kontinuitetu kada se razvija puna zavisnost.

Kako bi se opasnim supstancama stalo na put, organizovane su raznovrsne tribine u školama, na kojima je učestvovalo više od 40.000 dece, a planirana je i edukacija kroz sport, a sve saciljem da se deca nauče ne samo šta je droga, nego i da osnaže svoju ličnost, istakao je Vujošević.

T. Petrov (izvor: RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar