a

Uprava carina: U sezoni godišnjih odmora koristiti manje opterećene granične prelaze

U sezoni godišnjih odmora sve je više putnika na graničnim prelazima. Carinska služba radi punim kapacitetom, otvoren je maksimalan broj saobraćajnih traka i smene su pojačane dodatnim brojem službenika, saopšteno je iz Uprave carina.

Iako je u jeku letnje sezone jedan od udarnih vikenda već za nama i narednih nekoliko vikenda biće gužvi na prelazima. Zbog toga se savetuje vozačima, koliko je moguće, da koriste manje opterećene granične prelaze kako bi se skratilo čekanje na granici.

Putnicima se pored korišćenja manje opterećenih prelaza savetuje da izbegavaju putovanja u dane vikenda, odnosno od petka do nedelje, uz podatak da se veće gužve stvaraju i onim danima kada je uobičajna smena turista – 1. i 10. u mesecu. Statistika pokazuje da veliki broj vozača na prelaze pritiže između 3:00 i 7:00 časova ujutru i ukoliko se u to vreme stigne na prelaz, putnike uglavnom očekuje duže zadržavanje od uobičajenog.

Iz Uprave carina podsećaju putnike da u svakom trenutku mogu da prate stanje na najfrekventnijim prelazima preko zvaničnog sajta Auto-moto Saveza Srbije, gde nadzorne kamere u realnom vremenu prikazuju trenutnu sliku zadržavanja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 568-1-1024x683.jpg

Putnicima se isto preporučuje da se pre puta informišu o tome šta je dozvoljeno, a šta ne prenositi preko granice i u kojoj količini, zbog čega je i ove godine na prelazima dostupna brošura ”Vodič za putnike”, dok se u elektronskom obliku može naći na zvaničnom sajtu Uprave carina.

Kada je reč o graničnom prelazu “Gradina” kod Dimitrovgrada, on je jedan od najvećih u Srbiji, sa kapacitetom od 6 traka na ulazu i 9 na izlazu iz zemlje.

Prošlog vikenda je preko “Gradine” prešlo 135.000 putnika, a očekuje se da će krajem ove nedelje broj putnika biti rekordan tokom ovogodišnje letnje sezone, jer je slično bilo i prošle godine. Tada je najprometniji vikend zabeležen upravo u poslednjoj nedelji jula, kada je preko ovog graničnog prelaza prešlo 250.000 putnika u oba smera, kažu u Upravi carina Republike Srbije.

P. Videnov (izvor i foto: carina.rs)

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar