a

Letnja škola arhitekture “Čelopeč 2019” od 19. do 26. avgusta

Ove godine letnja škola arhitekture, koju organizuje mreža udruženja „balkanARHitrav“ iz Dimitrovgrada i Sofije, biće održana od 19. do 26. avgusta u mestu Čelopeč, Republika Bugarska. Tema škole je “Održiva rešenja za turizam kroz konzervaciju i razvoj nepokretne i pokretne kulturne baštine u malim opštinama”.

U izjavi za portal FAR predsednica Centra za održivi prostorni razvoj “BalkanARHitrav” Gordana Rančev je istakla da sedmodnevni program obuhvata razradu projekata koji imaju za cilj očuvanje i promociju tradicionalne narodne arhitekture kao kulturne baštine koja predstavlja potencijal za razvoj turizma.

Rančeva naglašava da su u saradnji sa opštinom Čelopeč definisana dva projektna zadatka – „Turistički centar Čelopeč“ i „Turistička eko-staza“.

„U pogledu razvoja potencijala opštine i razvoja turističke infrastrukture na teritoriji opštine Čelopeč, predlaže se izrada projekta za eko-stazu i prateće objekte – eko-rutu, odmarališta za turiste, vidikovce i info-panele” – dodala je predsednica ovog udruženja.

Letnja škola arhitekture okupiće studente i mentore sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu i Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju iz Sofije.

Teodora Petrov

Foto: BalkanARHitrav

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar