Vladica Tošić završio Međunarodnu školu za studije Holokausta

Vladica Tošić, profesor istorije u pirotskoj Gimnaziji, zamenik predsednika Skupštine grada Pirota i kopredsednik Euroregiona Nišava, prvi je Piroćanac koji je završio Međunarodnu školu za studije Holokausta Jad Vašema u Jerusalimu.

Tošić je prezentovao projekat „Memorijal sećanja na stradanje pirotskih Jevreja“, koji je značajan za očuvanje sećanja na pirotske Jevreje, ali i na srpske i romske žrtve iz Pirota tokom Drugog svetskog rata. Projekat je dobio podršku Jad Vašema i ambasadora Srbije u Izraelu Milutina Stanojevića.

This image has an empty alt attribute; its file name is 684-1024x683.jpg

Kopredsednik Euroregiona Nišava je zajedno sa još 25 prosvetnih radnika iz Srbije učestvovao na jednonedeljnom seminaru o holokaustu, koji je od 21. do 28. jula održan u Jerusalimu. Pored Jad Vašema, organizaciju seminara pomogli su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i država Izrael.

Jad Vašem je osnovan 1953. godine u Jerusalimu. U njemu od 1993. godine postoji Međunarodna škola koja obučava prosvetne radnike iz celog sveta, kako bi stečena znanja o holokaustu preneli svojim učenicima. Međunarodna škola za obrazovanje o Holokaustu jedina je obrazovna institucija takve vrste u svetu, a ima zadatak da proširi znanja ljudi iz celog sveta i pruži pedagoške smernice i metode za obrazovanje o ovoj teškoj temi.

Holokaust je jedinstveni događaj u istoriji čovečanstva. Uništenje šest miliona Jevreja tokom Drugog svetskog rata, bio je osnovni cilj nacističkog rasnog antisemitizma. Holokaust predstavlja poništenje osnovnih vrednosti ljudske civilizacije i opominje buduće generacije da se tako nešto nikada ne ponovi.

A. Todorov (izvor i foto: Euroregion Nisava)

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar