Nišvil počinje sutra pozorišnom predstavom: Šekspir na džez festivalu

– U pozorištu se nešto desi ili se ne desi. U ovoj predstavi se desila neverovatna pozitivna energija čitave ekipe i naša zajednička zaigranost sa Šeksipirom. Na premijeri će nam faliti još samo malo sreće, rekao je Nikita Milivojević, reditelj predstave “Kako Vam drago” Vilijema Šekspira, koja će sutra uveče otvoriti 25. Nišvil (Nišville), koji, kao “festival festivala”, posetiocima nudi i pozorišni segment, “Nisville Jazz theater”.

U okviru pozorišnog festivala, koji ove godine nosi naziv “Tvrđava pobune i provokacija”, publika će u glavnom programu moći da vidi 11 predstava, od kojih su tri premijere, a u pratećem još deset. Pozorišne “trupe” su stigle iz Srbije, Norveške, Indonezije, Velike Britanije, Mađarske, Izraela, Makedonije i Nemačke.

– Naša predstava je jedna uspešna avantura, što i nije tako često u osiromašenom pozorištu na ovim prostorima. Na sinoćnoj probi u Banovini, jednom divnom prostoru u kojem ćemo je igrati, uverio sam se da postoji neverovatno raspoloženje i zaigranost celog našeg tima. Reč je o divnim glumcima koji dolaze iz dva različita pozorišta, koje ja nisam znao, kao ni oni mene, što je uvek rizik. A svima nama je pri tom nad glavom stajao Šekspir – kazao je danas Milivojević, koji slovi za jednog od najznačajnijih reditelja koji se bavi teatarskom klasikom, a posebno Šekspirovim opusom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 16-1024x683.jpg

Na konferenciji za novinare Milivojević je ocenio da je “most Kruševac – Niš – Nišvilodlično profunkcionisao”, podsećajući da je predstava urađena u koprodukciji Nišvila, Narodnog pozorišta iz Niša i Kruševačkog pozorišta, a da su je izneli glumci ova dva teatra.

Upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić i direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Milovanović, podsetili su da je ovo prva samostalna teatarska produkcija Nišvila i izrazili nadu da će je igrati na “Šekspir festivalima”, kojih ima na svim kontinentima.

Umetnička direktorka Maja Mitić je kazala da je “Tvrđava pobune i provokacija” svojevrsni miks klasičnog i savremenog teatra, na kojem će osim Šekspirove predstave “Kako vam drago” publika moći da vidi još dve premijere. “Nisville Jazz theater” je drugi pozorišni festival u Nišu, uz regionalni “Teatar na raskršću”- koji je ove godine imao prvo izdanje, čime se ovaj grad “mapirao kao značajan pozorišni centar”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 17-1024x683.jpg

Organizatori su podsetili da će ovogodišnji, jubilarni Nišvil, trajati deset dana, od 2. do 11. avgusta, u Niškoj tvrđavi i drugim lokacijama u gradu. Oko 1000 umetnika izvešće ukupno oko 300 različitih programa, među kojima je i 117 koncerata i 106 filmskih projekcija.

Festival će imati do sada najači džez lajnap, pošto će nastupiti najveći broj dobitnika nagrada Grammy i džezera koji su u nekom trenutku bili u svetskih Top 5. Svi programi su besplatni, izuzev koncerata u zvaničnom programu na Earth and Sky stejdžu. Uprkos “bogatstvu ponude”, biće teško dostići prošlogodišnji rekord u posećenosti, kada je neki od segmenata festivala videlo oko 200.000 ljudi, rekli su u Nišvil timu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 18-1024x683.jpg

Ivan Blagojević: Festival će imati četiri otvaranja

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je kazao da će ovogodišnji festival imati, praktično, četiri otvaranja. Osim sutrašnjeg otvaranja pozorišnog festivala, u ponedeljak 5. avgusta biće otvoren filmski festival, “Nišville movie summit”. Dvodnevni program “Prijatelji Šabanu” počeće u utorak 6. avgusta, na River stejdžu, smeštenom na Nišavskom keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću. Zvanični program, koji se odvija na Earth and Sky stejdžu, biće otvoren u četvrtak 8. avgusta.

Zorica Miladinović, Niš

Foto: Z. Miladinović

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar