Počeo filmski festival na Nišvilu: “Neverovatna selekcija, za sve ukuse”

Projekcijom dokumentarnog filma oskarovca Rona Hauarda o svetskom tenoru Lučanu Pavarotiju, sinoć je na Letnjoj pozornici u Tvrđavi otvoren filmski program Nišvil džez festivala, Nisville movie summit. U okviru ovog filmskog festivala “unutar” Nišvila biće prikazana čak 104 filma sa muzičkom tematikom.

Pre projekcije ovog zanimljivog američkog dokumentarca – koja je bila premijerna pošto će se film u bioskopima naći tek u oktobru, tenori iz Bugarske Aleksander Baranov, Veselin Vačev i Boris Lukov izveli su neke od najpoznatijih operskih arija koje je izvodio i sam Pavaroti. Nakon filma, oni su otpevali neke od najvećih hitova grupe “The Beatles”, kao omaž Hauardu, koji je režirao i poslednji film o ovom planetarno poznatom bendu.

Nakon filma “Pavarotti”, publika na Letnoj pozornici mogla je da pogleda dokumentarac “Poljubac Ele Ficdžerald”, u kojem domaći reditelj Vladimir Paunović istražuje kako je nastao najveći diksilend bend ex Jugoslavije, grupa “Sedmorica mladih”, a paralelno prati i vreme nastanka džeza.

Istovremeno, nekoliko stotina metara dalje, na centralnom niškom Trgu kralja Milana, u otvaranju Nisville movie summit-a mogli su da učestvuju i “slučajni prolaznici”. Za njih, kao i za namernike koji se nisu odlučili za tvrđavski bioskop “na otvorenom”, bilo je postavljeno bioskopsko platno, na kojem su mogli da pogledaju film “Dženis”, posvećen 50. godišnjici održavanja legendarnog festivala Vudstok, kao i film “Dalida”.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor Nišvila Ivan Blagojević, selektor Branislav Miltojević i predsednica žirija Milena Pavlović saopštili su da je na ovogodišnji konkurs prijavljeno čak 800 filmova, a da su selektori pogledali oko 450 ostvarenja, iz više od 30 zemalja. Oni su rekli da će osim revijalnih filmova, među kojima se ističu muzički dokumentarci, za filmofile, svakako, biti biti posebno zanimljivi nezavisni, odnosno indie filmovi iz manje poznatih kinematografija.

Miltojević je naglasio da će u okviru indie selekcije biti prikazane i dve programske celine- „Savremeni iranski film“, odnosno „sve same premijere filmova koji su realizovani u poslednje dve godine“ i „Afrička panorama“. Po prvi put pred niškom publikom će se naći i filmovi potpuno marginalizovanih kinematografija, kao što su ekvadorska, ugandska, sudanska ili kirgistanska.

– Ljubitelji filma će zaista moći da pogledaju veliki broj dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih filmova, koje publika u Beogradu, ili na FEST-u ne može da vidi. Ovo je neverovatna selekcija, vrlo obimna, i za najrazličitije ukuse- rekla je predsednica žirija Pavlović, glumica iz Beograda.

Nišvil, inače, ove godine beleži jubilej – 25 godina postojanja. Koncipiran je kao „festival festivala“, sa oko 300 različitih programa, među kojima je i 117 koncerata, 21 pozorišna predstava, poetske večeri i promocije knjiga, izložbe likovnih umetnika, festivalski segment posvećen stripu… Na festivalu će nastupiti oko 1000 umetnika različite provinijencije.

Prema rečima organizatora, ovogodišnje festivalsko izdanje imaće do sada najači džez line up, pošto će se pred publikom naći najveći broj dobitnika nagrada Grammy i džezera koji su u nekom trenutku bili u svetskih Top 5. Po tradiciji, svi programi su besplatni, izuzev koncerata u zvaničnom programu na Earth and Sky stejdžu.

APLAUZ ZA “SOLE MIO”

Bugarski tenori Baranov, Vačev i Lukov su se na konferenciji za novinare predstavili – pesmom. Njihovo izvođenje napolitanske pesme “O sole mio” izazvalo je aplauz prisutnih novinara. Ova numera je, inače, stekla svetsku popularnost kada ju je snimio operski pevač Enriko Karuzo, a osim Pavarotija izvodio ju je i Elvis Prisli.

Zorica Miladinović

Foto: Nišville

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar