Tropski talas u avgustu: Najtopliji deo leta pred nama

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Srbiji će narednih dana biti vrlo toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom od 34 do 38 stepeni. Samo će u četvrtak i petak na severu i zapadu zemlje uz više oblačnosti biti malo prijatnije.

U poslednjim danima pred osveženje koje dolazi 14. ili 15. avgusta temperatura u nekim mestima mogla bi da dostigne i 38 stepeni, pre svega na jugu Srbije.

Zbog visokih temperatura koje su najavljene posebnu pažnju trebalo bi da obrate vozači, a Institut za javno zdravlje “Batut” dao je savete za vožnju tokom vrućina.

Kako je saopšteno, ne bi trebalo da se ulazi u automobil koji je stajao na suncu pre nego što se provetri. Klima uređaj treba da se podesi tako da unutrašnja temperatura bude niža pet do sedam stepeni od spoljašnje, dok pauze treba da budu na svaka dva sata po 15 minuta i da se unose dosta tečnosti.

Nadležni upozoravaju da se deca ne ostavljaju u parkiranom vozilu na suncu, jer su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe.

AMSS je saopštio da se saobraćaj odvija umerenim intenzitetom, ali podseća da letnja sezona donosi moguće gužve na putevima i pojedinim graničnim prelazima.

T. Petrov (izvor: RTS / AMSS / RHMZ)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar