Bob Geldof na Nišvilu: Opasnost su političari koji ne znaju da sarađuju i nacionalizam

Sa sadašnjim političarima, bilo da su u Kini, SAD ili Srbiji, mogućnost saradnje i kompromisa u rešavanju problema ne postoji i to je veoma opasno. Uprkos tome, moguće je rešiti jedan problem, koji je na izvorištu drugih problema, a to je siromaštvo, rekao je danas Bob Geldof, irski muzičar i svetski humanitarac, pred nastup na 25. Nišvil džez festivalu, koji se večeras završava.

Na konferenciji za novinare, Geldof je ocenio da velika opasnost preti i od nacionalizma, u kombinaciji sa globalnim problemima, dodajući da «i Irci i Srbi dobro znaju šta je to nacionalizam». On je pledirao na saradnju i kompromis na svetskom nivou, pošto nijedna država, ma koliko jaka bila, ne može sama da rešava planetarne probleme, kakvi su, recimo, globalno zagrevanje ili globalna ekonomija.

Govoreći kako se zarazio muzikom davno, slušajući i «vrišteći» rokenrol, Geldof je ocenio da je taj muzički pravac bio centar svega i izvorište ideja. Danas su to pametni telefoni i medijske komunikacije.

«Muzika je tada govorila o promenama, o potrebi i želji za promenama, a mi smo upijali sve to. Ja sam počeo da radim sa “The Boomtown Rats”-ima jer je trebalo sve da se menja- i ekonomija, i politika i stara muzika. Ali, ti dani su završeni. Danas pametni telefoni seju i distribuiraju sve ideje, a medijske komunikacije razvodnjavaju poruku» kazao je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 148-1024x683.jpg
Geldof je kazao da je čuo za Nišvil, da je već nastupao na džez festivalima, da voli klasičan džez, ali da je uvek više voleo bluz. Dodao je da «ne postoji ništa gore od fuzije irske muzike i džeza», a da je jedina osoba koja je umela da ih spoji Ven Morison.

«Pošto je kraj festivala, i velika je vrućina, večeras hoću samo da se zabavim, pa neću svirati džez već irsku muziku. Dakle, imaćemo irsku žurku na Nišvilu» najavio je on.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je još jednom kazao da će večeras, posle koncerta, sa Geldofom razgovarati o eventualnoj organizaciji Live aid-u za Zapadni Balkan sledeće godine, kada se obeležava 35 godina od Live aid-a, rok koncerta na više lokacija u svetu na kojem je prikupljeno više od 60 miliona dolara za pomoć gladnima u Etiopiji. Geldof je bio jedan od organizatora tog planetarnog koncerta koji je pokrenuo humanitarce širom sveta.

Osim Geldofa, večeras bi trebalo da nastupe i Kenny Werner quartet&Dave Keibman, Piter Erskin and Johannes Weidenmuller (SAD), internacionalni bend Ratko Zjača nocturnal four, Vlatko Stefanovski trio (Severna Makedonija), Acoustic version (Bugarska), Ajs quartet (Albanija). Piteru Erskinu, jednom od najtraženijih bubnjara tokom poslednjih decenija i dvostrukom dobitniku Grammy nagrade, biće uručena Nišvilova nagrada “Car Konstantin”, za doprinos džezu.

Za Geldofovo kašnjenje «kriva» ER Srbija

Geldof je na konferenciju za novinare stigao pravo sa puta, a ona je najpre je bila zakazana u 14 časova, pa odložena za 16,30. Razlog odlaganja je jednoipočasovno kašnjenje aviona « Er Srbije » kojim je muzičar dopustovao iz Francuske.

Zorica Miladinović, Niš

Foto: Z. Miladinović

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar