Mobilna aplikacija „Moja LPA“ za lakšu i bržu proveru poreskih obaveza

Poreski obveznici će od danas moći putem aplikacije „Moja LPA“ (lokalna poreska administracija) da izvrše centralizovani upit stanja za porez na imovinu na teritoriji Srbije.

Mobilnu aplikacija, koja je besplatna i dostupna svim Android i iOS korisnicima, je razvila i objavila Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, čiji direktor Mihailo Jovanović ističe da je plan da se aplikacija konstantno razvija i unapređuje. Jovanović naglašava da je jedan od budućih ciljeva razvijanje platforme putem koje će sve usluge javne uprave biti dostupne preko mobilnog telefona,

Za korišćenje aplikacije građani će morati da podnesu zahtev nadležnoj lokalnoj poreskoj administraciji za dodelu korisničkog imena i lozinke. Ukoliko je lice obveznik u više lokalnih poreskih administracija, nalog je dovoljno otvoriti samo u jednoj.

Prilikom otvaranja naloga fizičkim licima se preporučuje da se obrate LPA po mestu prebivališta, a pravnim licima po mestu sedišta, saopšteno je iz Vlade.

Inače, početkom godine sa radom je počeo Portal jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije lpa.gov.rs. To je omogućilo građanima, privredi i državi da klikom dođu do informacija o svom porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, da podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica, kao i da izvrše elektronska plaćanja nastalih obaveza.

A. Todorov (izvor: srbija.gov.rs)

Foto: pixabay.som

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar