a

Spoj avanturizma, ekologije, sporta i nauke u kanjonu Jerme

U toku je drugi avanturistički „Outdoor festival Jerma“. Više od 100 učesnika iz Srbije, Severne Makedonije i Hrvatske do 18. avgusta boraviće u šatorima kod osnovne škole u selu Trnski Odorovci, a oprobaće se u sportovima u prirodi, planinarenju, sportskom penjanju i planinskom biciklizmu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 210-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 211-1024x683.jpg

Na festivalu smo sreli Miloša Popovića, doktora biologije iz Niša, koji se bavi proučavanjem leptira i koji je za FAR izneo podatak da na prostoru Srbije postoji 199 vrsta dnevnih leptira i čak nekoliko hiljada noćnih. On je ukazao da je kanjon reke Jerme sačuvao neke mediteranske vrste biljaka, što samo po sebi znači da ima više leptira, pa će pokušati da za vreme festivala pronađe i dvestotu vrstu.

Miloš Popovič je naveo za područje Dimitrovgrada posebno interesantan podatak o najređem leptiru mozaičnom skelaru, koji je pronađen 2007. godine na Vidliču iznad sela Mazgoš.

This image has an empty alt attribute; its file name is 212-1024x683.jpg

U okviru festivala predviđen je i obilazak pećine Vetrena dupka u ataru sela Vlasi. Takođe će se održati i radionice za decu, na kojima će im biti predočena osnovna znanja o prirodi i njenoj zaštiti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 213-1024x683.jpg

Organizator festivala je Nevladina organizacija „Avanturistička mreža“, a manifestacija se odvija uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Slobodan Aleksić

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar