a

Nakon povećanog nivoa radijacije u Rusiji, ima li razloga za zabrinutost u Srbiji?

Nakon nesreće koja se je dogodila pre nekoliko dana tokom testiranja rakete na vojnom poligonu u gradu Severodvinsku, prema navodima ruskih vlasti nivo radijacije je povećan od 4 do 16 puta, dok Gripnis tvrdi da je to čak 20 puta, prenosi RTS.

Gostujući u jutarnjem programu RTS-a Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je istakla da ukoliko su navedeni podaci pouzdani, odnosno ako je tačno da je ta vrednost bila povišena samo sat i po vremena, onda ne treba da postoji zabrinutost čak ni kod stanovnika iz oblasti gde se je dogodila nesreća. Ona je, takođe, naglasila da u Srbiji nije detektovan nikakav veštački radionuklid koji bi bio poreklom iz ove nesreće i dodala da skadinavske zemlje, koje imaju vrlo osetljive instrumente i koje su vrlo rigorozne po tom pitanju jer su imale iskustvo iz Černobilja, nisu prijavile nikave neuobičajene vrednosti.

Na pitanje da li su pomenuti nivoi radijacije opasni po čoveka, životinje i biljni svet, Vuletićeva kaže da ako taj podatak jeste tačan on ne može biti opasan, ali je potrebno da se zna više informacija.

“Mi ne znamo koji izotopi su tu bili, mi ne znamo kakvo je to gorivo što je razumljivo jer je u pitanju vojna tehnologija i nije iz razumljivih razloga dostupno javnosti, pa ni nama”, dodala je Vuletićeva.

Ona smatra da je taj nivo radijacije vrlo nizak da bi čak i u nekom kasnijem periodu, godinama kasnije, izazvao bilo kakav rak ili leukemiju ili bilo šta drugo.

A. Todorov (izvor: rts.rs)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar