Novine u obrazovnom sistemu u novoj školskoj godini

U novoj školskoj godini, koja počinje u ponedeljak, 2. septembra, đaci i nastavnici će se susresti sa mnogobrojnim novinama. Neke od njih su jednosmenski rad, novi programi za drugi i šesti razred i 12.000 digitalnih učionica, navodi RTS.

Pilot-projektom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predviđeno je da đaci u 250 škola u Srbiji od septembra pohađaju nastavu samo u prepodnevnoj smeni. Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković je u izjavi za RTS rekla de je sve osmišljeno tako da to bude jedna vrsta pomoći deci, a ujedno i olakšica roditeljima koji rade prepodne.

„Škole tamo gde su najjače i gde je pokazana i iskazana potreba dece za posebnom podrškom ili sportskim aktivnostima ili dodatnoj pomoći u učenju, dakle raznim radionicama, to vreme je osmišljeno tako da bude na korist dece i da deca u školi zaista provode kvalitetno vreme” – naglasila je pomoćnica ministra prosvete.

Nedeljkovićeva je istakla da će u sklopu reformi obrazovnog sistema, učenici drugog i šestog razreda raditi po novim programima.

„Fokus je na funkcionalnom znanju, na međupredmetnim kompentencijama, na veštinama i primenjivosti stečenog znanja. Da se udaljimo od reprodukcije i od učenja i gomilanja nepotrebnih podataka” – kazala je ona.

Prema njenim rečima, u novoj školskoj godini učenici prvog razreda dobiće digitalne sadržaje, koje će realizovati u 12.000 digitalnih učionica.

“Đaci se najviše raduju, ali i kolege jer to doprinosi jednom savremenom, kreativnom pristupu, drugačijem radu, a čini mi se da su deca najsrećnija jer njima je digitalna pismenost i pre polaska u školu nekako bliska” – zaključila je Nedeljkovićeva.

A. Todorov (izvor: RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar