a

Slabo interesovanje za efikasniji rad lokalnih samouprava

Iako je u program “Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti“ obuhvaćeno 99 opština, do sada se je za nabavku IT opreme i licenciranog softvera u tu svrhu javilo svega 50, pa je konkursni rok produžen za još jednu sedmicu, do 26. avgusta.

Dragan Mladenović, savetnik tog programa kaže za RTS da očekuje da broj projektnih predloga dostigne 60.

„Mi smo kao program koji podržava lokalne samouprave i nastojanja Vlade da modernizuje državnu upravu pa samim tim i lokalnu samoupravu bili na neki način u obavezi da produžimo rok zbog toga što lokalne samouprave kasne. Iako je rok bio 45 dana, moramo razumeti da su previše opterećeni, da su resursi ljudski na lokalu preopterećeni velikim brojem zahteva, koji dolaze sa centalnog nivoa, od ministarstava i vlade”, rekao je Mladenović.

On je dodao da su obavljeni razgovori sa mnogim opštinama koje nisu dostavile projektne predloge, te je dobijeno pedesetak projektnih predloga. ali očekuje da broj projektnih predloga do 26. avgusta dostigne 60.

Govoreći o kriterijumima, Mladenović je naveo da lokalne samouprave moraju da imaju ideju kako da uvedu ili unaprede sistem e-Uprave i da navedu koju vrstu elektronske usluge žele.

Prema njegovim rečima, nabavka IT opreme je samo prvi korak. Mnogo veći i vredniji deo te “intervencije” je, kako kaže, tehnička podrška jer će samoupravama biti pružena podrška da izrade te procedure, kao i da im država daje snažnu podršku u intenzivnoj digitalizaciji.

Mladenović ističe da bi građani posle ovog programa trebalo da imaju mnogo efikasniju uslugu od strane lokalne administracije i drugih javnih entiteta i na lokalu i na centralnom nivou.

“To znači da neće morati da idu na šaltere da prikupljaju dokumenta, da donose potvrde, nego će to moći da urade onjaln”, kaže on.

Mladenović je rekao i da program “Swiss pro” podržava ono što nije trenutno na radaru nacionalnih institucija koje su za ovo zadužene, a to je podrška lokalnom nivou.

“Odvojeno je 400.000 dolara za celu intervenciju, dok je vrednost tehničke podrške koja će uslediti mnogo veća”, naveo je na kraju Dragan Mladenović.

Slobodan Aleksić (izvor: RTS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar