Razglednice sa Stare planine – Izvedeni usponi na vrhove Dupljak i Midžor

U ogranizaciji Planinarskog društva „Preslap“ iz Niša, 85 planinarki i planinara iz Niša, Šapca, Vršca, Lebana, Zaječara i Predejana pohodilo je najviši deo Stare planine u Srbiji, na potezu od planinarskog doma ispod Babinog zuba, do vrhova Dupljak (2032 m) i Midžor (2169 m). Akcija je izvedena u nedelju, 25. avgusta, po već ustaljenoj tradiciji Planinarskog društva „Preslap“ da poslednjeg vikenda u avgustu mesecu organizuje masovna planinarska okupljanja na Staroj planini.

This image has an empty alt attribute; its file name is 351-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 352-1024x683.jpg

Kao i ranijih godina, ono što ovu akciju čini posebnom, ono što dodaje kvalitet na planinarski sadržaj, jeste uspon na vrh Dupljak, koji se nalazi par kilometara severozapadno od Midžora, i koji je znatno oštriji od Midžora. Za razliku od prilično jednostavne staze od Babinog zuba do Midžora, uspon na Dupljak je zahtevniji i zanimljiviji. Štaviše, Midžor se jasno vidi sa platoa ispod Babinog zuba, od planinarskog doma. Midžor se sve vreme vidi i kada se planinari upute ka njemu, naravno kada je vreme sunčano, kao što je i sada bio slučaj na akciji Planinarskog društva „Preslap“. Dupljak, sa druge strane, ne može se uočiti odmah, zaklanjaju ga najpre vrhovi Žarkova čuka, Tupanar i Prilepski vrh, i Dupljak se može videti tek na raskrsnici, gde se desno nastavlja uobičajenim putem ka Midžoru, a levo se skreće za Dupljak. Tada se uočava dominantan oblik Dupljaka, njegova oštrina, njegov kamenjar. Raskrsnica se nalazi na oko 2000 metara nadmorske visine. Prema Dupljaku, trasa vodi tako da se nemnovno izgubi oko dvesta metara nadmorske visine, trasa spušta na prevoj Vučja jama, na granici Srbije i Bugarske. Od Vučje jame, potrebno je ponovo popeti se preko dvesta metara, a sada teren postaje suroviji, manje gostoljubiv. Gotovo uvek, oko Dupljaka duva vetar, a velika opreznost potrebna je pri prelasku stena i kamenitih deonica.

This image has an empty alt attribute; its file name is 353-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 354-1024x683.jpg

Na raskrsnici za Dupljak i Midžor, dvadesetak učesnika akcije krenulo je sa vodičem Petrom Ratkovićem ka Midžoru, oni su se opredelili za najlakšu varijantu akcije – da se popnu „samo“ na Midžor, i u oba pravca pređu 17 kilometara. Veći deo družine je sa vodičima Nenadom Stevanovićem i Miroslavom Dokmanom otišao u pravcu Dupljaka, i za sat i po vremena posle raskrsnice, oni su se i popeli na Dupljak. Najteži zadatak imali su oni učesnici koji su se opredelili da se posle Dupljaka popnu i na Midžor. Njih je predvodio Miroslav Dokman, a na putu ka Midžoru, najpre su se spustili u Vučju jamu, a potom je trebalo izaći na najviši staroplaninski greben. Dva snažna uspona vodila su do ovog grebena, a kada su na njega izašli učesnici, već su dosegli visinu od preko 2100 metara, i onda graničnim puteljkom, lagano su izašli na Midžor. Praktično je ta završna deonica od oko 500 metara dužine, sa neznatnim usponom, došla kao nagrada za celodnevnu „borbu“ za usponima, silascima, sa kamenjarom Dupljaka i oštrom penjanju ka grebenu Midžora.

This image has an empty alt attribute; its file name is 355-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 356-1024x683.jpg

Učesnici koji su se zadovoljili usponom na Dupljak, sa vodičem Nenadom Stevanovićem vratili su se istom stazom prema Babinom zubu.

Za pohvalu je bilo i više planinarki i planinara koji su na ovoj akciji, po prvi put od kada se bave planinarskim sportom, izvršili uspon na neki od vrhova viših od 2000 metara. Takođe, za pohvalu je i neumorni Žarko Šotić, 79-godišnjak iz Niša, koji se hrabro i uspešno popeo na Dupljak.

This image has an empty alt attribute; its file name is 357-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 358-1024x683.jpg

Akciju je obeležilo i učešće Zorana Pavlovića Paća i više članova raznih izadanja njegovih „družina snova“. Paća, samo par dana posle povratka sa teške ekspedicije na Pamiru, u Kirgistanu, došao je da ispoštuje svoje prijatelje i pobratime iz Planinarskog društva „Preslap“ i, očekivano, izazvao je ogromno uzbuđenje i oduševljenje svojom pojavom na Staroj planini. Iz više izdanja „družina snova“, na Dupljak i Midžor penjali su se i Dragan Radivojević, Živorad Žika Branković, Zoran Ristić, Vukašin Pavlović (13-godišnji Paćin sin), te domaćini iz Planinarskog društva „Preslap“ – Slobodan Vasković i Miroslav Dokman. Kada se pogleda pojedinačni učinak svakog od ovih planinara, praktično su mnogi svetski vrhovi „pokriveni“ učešćem nekoga od njih, a sve pod Paćinim vođstvom. I ovim je Planinarsko društvo „Preslap“ pokazalo svoj potencijal da na svojim akcijama i manifestacijama okuplja najveća imena, ljude koji svojim delovanjem pišu istoriju.

Detaljnije o usponima na Dupljak i Midžor pogledajte u fotogaleriji.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo Preslap

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar