Dobitnici glavnih nagrada na “Filmskim susretima” Tihomir Stanić, Sergej Trifunović i Nataša Ninković ih posvetili stanovnicima Rakite i glumcu Nebojši Glogovcu

Na završnoj večeri 54. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti“, sinoć na Letnoj pozorinici u niškoj tvrđavi, glavnu nagradu Gran pri “Naisa”, za najbolje glumačko ostvarenje, dobio je Tihomir Stanić za ulogu Dagija u filmu Gorana Markovića „Delirijum tremens“. Nagrada za najbolju žensku ulogu “Carica Teodora” uručena je Nataši Ninković, a nagrada za najbolju mušku ulogu „Car Konstantin“ Sergeju Trifunoviću, za uloge Vide i Baneta u filmu „Ajvar“ rediteljke Ane Marie Rossi.

Stanić je svoj Gran pri posvetio stanovnicima sela Rakita, koji se bore protiv mini hidrolektrana, uz poruku „sačuvajmo reke Stare planine“, pošto nam „ni života ni budućnosti nema bez vode i bez vazduha“. Trifunović i Ninkovićka su svoja priznanja posvetili prerano preminulom, a velikom glumcu, Nebojši Glogovcu, koji bi ovog 30. avgusta napunio 50 godina. Sve njihove „posvete“ izazvale su dug i topao aplauz niške publike, koja je u znak poštovanja prema onima kojima su posvećene povremeno i ustajala.

O dobitnicima osam zvaničnih festivalskih nagrada odlučivao je glumački žiri, koji su činili Nela Mihailović, predsednica, i članovi Goran Radaković i Tamara Aleksić. Na završnoj večeri su van konkurencije prikazani i pilot epizoda serije „Senke nad Balkanom 2“ Dragana Bjelogrlića, kao i dokumentarni filmovi „Kude je taj Niš“ reditelja Vladimira Ristića i „Poslednji YU romantik“ Radoslava Stanišića. Festival je završen tradicionalnim vatrometom.

– Svojom jedinstvenom igrom uspeo je da prikaže sav sjaj i bedu glumačkog posla i da napravi posvetu ne samo jednom velikanu već svim glumcima – rekla je predsednica žirija Mihailović, koja je Staniću uručila glavnu festivalski nagradu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 431-1-683x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 432-1-1024x683.jpg

Stanić je publici preneo pozdrave reditelja Markovića, podsećajući da je on “glumačko dete”, čiji su roditelji (glumci Olivera i Rade Marković, p.a.) više puta bili na niškom festivalu. Podsetio je da je film “Delirijum tremens” posvećen “našem velikom i dragom prijatelju, velikom glumcu Predragu Ejdusu”, koji je, inače, prvobitno trebalo da igra ulogu Dagija.

This image has an empty alt attribute; its file name is 433-1-1024x683.jpg

– Predsednica žirija je moja najbolja klasna drugarica, moja kuma Nela Mihailović. Dobitnik “Konstantnina” je takođe moj klasni drug. Naš drugi klasni drug, moj kum Vojin Ćetković, večeras se nalazi u Trebinju, gradu u kojem sam ja rođena i posvećuje veče radu i delu jednog drugog našeg klasnog druga i slavi njegovo rođenje pre tačno 50 godina. Taj čovek koji je spojio sve nas večeras i kome ja posvećujem ovu nagradu, ovo veče, moj, naš i vaš život, i život ovog festivala, i koji je rođen pre samo 50 godina, to je Nebojša Glogovac – rekla je Ninkovićka, uz suze.

Trifunović je podsetio da je Glogovac dobio tri “Cara Konstantina” i da je “verovatno najnagrađivaniji glumac na prostoru bivše Jugoslavije”. Dodao je da je on jedan od njegovih idola, od koga je “krao fore i fazone, kako u životu tako i na sceni”.

– Nebojša sine, pola veka Glogovca nije malo – kazao je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 434-1-1024x683.jpg

Dobitnik “Cara Konstantina” je primajući nagradu, koja je inače prva koju je dobio na ovom festivalu, zahvalio “divnom žiriju koji je prepoznao njegov raskošni talenat i umeće i na taj način ga obodrio da nastavi sa ovim divnim poslom”.

– Možda ni taj žiri ne bi prepoznao moj glumački talenat i umeće da u njemu nije sedela Nela Mihajlović, moja klasna koleginica koja je bila osuđena da ima sa mnom sve vežbe na prvoj godini, po kazni, mojoj, ne njenoj. A pitanje da li bih i tada dobio nagradu da nisam imao kao direktnog partnera u filmu, gospođu Natašu Ninković, koja je naša treća klasna koleginica i venčana kuma članice žirije Nele Mihailović, tako da vam je jasno kako smo mi dobili ove nagrade – rekao je on.

U sred aplauza koje je dobio za ovo “objašnjenje”, nastavio je u istom stilu: “Aplauz za nepotizam. Srbija je zemlja korupcije, izvolite. Aplauz za korupciju”.

Povelja za izuzetnu žensku ulogu pripala je Snežani Bogdanović za rolu Ane u filmi “Šavovi”, a povelja za izuzetnu mušku ulogu Jovanu Baćeviću za lik Jovana u istoimenom filmu. Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu otišla je u ruke Radovana Vujovića za ulogu u filmu “Kralj Petar I”, dok je Vesna Čipčić nagrađena za najbolju epizodnu žensku ulogu u filmu “Ajvar”. Milanu Kolaku pripala je nagrada za najbolju debitansku ulogu u filmu “Kralj Petar I”.

Dodeljene su i tri specijalna priznanja za izuzetna glumačka ostvarenja – Ivanu Vujiću za ulogu u filmu “Kralj Petar I”, Leonu Lučevu (“Teret”) i Nataši Perić (“O životu i o smrti”).

Na ovogodišnjim “Filmskim susretima”, koji su trajali od 24. do 30. avgusta, u zvaničnom programu prikazano je 12 filmova, od kojih su šest bile niške premijere, a jedan i srpska premijera.

ZNAČAJNI NOVČANI IZNOSI ZA FESTIVALSKE NAGRADE

Novčani iznosi nagrada značajno su uvećani u odnosu na prošlu godinu, tako da je laureat Gran prija “Naisa” dobio i 700.000 dinara, a dobitnici nagrada “Carica Teodora“ i “Car Konstantin” po 500.000. Laureati Povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu dobili su po 300.000 dinara, a dobitnici nagrade za najbolju žensku i mušku epizodu, kao i za debitantsku ulogu po 200.000.

Uvećanje novčanih iznosa nagrada omogućio je Filimski centar Srbije, koji je za ovu namenu izdvojio 1.270.000 dinara.

Zorica Miladinović, Niš

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar