Počela škola – priredba dobrodošlice za đake prvake u Dimitrovgradu

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji počela je nova školska godina, a u prvi razred upisano je oko 70.000 đaka.

U dimitrovgradskoj osnovnoj školi “Hristo Botev” održana je priredba dobrodošlice za đake prvake. Prvi razred je upisalo njih 51. Direktorka škole Katarina Simeonov poželela je đacima srećan početak školovanja, a nastavnicima i roditeljima strpljenja za sve nestašluke, nespretnosti i nesnalaženja, jer je ipak njihova misija da deci obrazovanje bude radost učenja i druženja.

“Sa radošću smo dočekali 151 generaciju učenika prvaka u školi. Ova školska godina je i godina značajnog jubileja ne samo za školu, nego i za ceo grad, jer je malo opština koje se mogu pohvaliti ovakvom tradicijom” – dodala je Simeonov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 39-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 40-1-1024x683.jpg

Svečanosti je prisustvovao i Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske u Beogradu, koji je učenicima poželeo uspeh i napredak u školovanju.
Priredba za đake prvake održana je i u školi u selu Željuša.

This image has an empty alt attribute; its file name is 41-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 42-1-1024x683.jpg

Učenici drugog i šestog razreda osnovnih škola u Srbiji, kao i drugog razreda gimnazija radiće po novom programu. Ove godine učenici će imati tri raspusta – zimski, prolećni i letnji, dok jesenji neće imati.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za RTS da je veliki broj škola renoviran, kao i da će oko 10.000 učionica do sredine ovog meseca biti digitalizovano.

Celodnevna nastava se uvodi u 210 škola, što znači da će deca imati samo prepodnevnu smenu, a da će posle časova imati razne druge aktivnosti.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je štrajk, pa će u školama u kojima su njihovi članovi većina, biti skraćeni časovi.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar