U Pirotskom okrugu za sada nije registrovana afrička kuga svinja

Na teritoriji Pirotskog okruga do sada nije registrovana afrička kuga svinja, oboljenje virusnog porekla koje donosi velike ekonomske gubitke. Ovo je saopšteno na jučerašnjem radnom sastanku u Pirotskom upravnom okrugu kome su prisustvovali načelnica okruga, predstavnici lokalnih samouprava, Policijske uprave Pirot, sektora za vanredne situacije, šef republičke veterinarske inspekcije i veterinarski inspektori.

Na sastanku je rečeno, da je zbog pojave ove bolesti u Srbiji, neophodno preduzeti biosigurnosne mere, kao što su dezinfekcija na ulazu u domaćinstvo i u samom objektu gde se drže životinje. Treba izbegavati pašno držanje svinja radi sprečavanja kontakta sa divljim svinjama i svinje ne hraniti pomijama. Neophodno je i da sva lovačka udruženja pojačaju nadzor u svojim lovištima i edukuju lovce o potrebnim merama.

Afrička kuga svinja ne spada u zoonoze, odnosno ljudi ne oboljevaju od ove bolesti, ali mogu biti prenosioci, objavljeno je na zvaničnom sajtu Pirotskog upravnog okruga.

P. Videnov (izvor i foto: pirotski.okrug.gov.rs)

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar