a

U Pirotskom okrugu za sada nije registrovana afrička kuga svinja

Na teritoriji Pirotskog okruga do sada nije registrovana afrička kuga svinja, oboljenje virusnog porekla koje donosi velike ekonomske gubitke. Ovo je saopšteno na jučerašnjem radnom sastanku u Pirotskom upravnom okrugu kome su prisustvovali načelnica okruga, predstavnici lokalnih samouprava, Policijske uprave Pirot, sektora za vanredne situacije, šef republičke veterinarske inspekcije i veterinarski inspektori.

Na sastanku je rečeno, da je zbog pojave ove bolesti u Srbiji, neophodno preduzeti biosigurnosne mere, kao što su dezinfekcija na ulazu u domaćinstvo i u samom objektu gde se drže životinje. Treba izbegavati pašno držanje svinja radi sprečavanja kontakta sa divljim svinjama i svinje ne hraniti pomijama. Neophodno je i da sva lovačka udruženja pojačaju nadzor u svojim lovištima i edukuju lovce o potrebnim merama.

Afrička kuga svinja ne spada u zoonoze, odnosno ljudi ne oboljevaju od ove bolesti, ali mogu biti prenosioci, objavljeno je na zvaničnom sajtu Pirotskog upravnog okruga.

P. Videnov (izvor i foto: pirotski.okrug.gov.rs)

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar