a

VIDEO: Održana sednica Opštinskog veća, radni materijal i dalje nedostupan za javnost

Opštinsko veće opštine Dimitrovgrad održalo je 155. sednicu. Novinarima se nakon njenog završetka obratio Dragan Mančev, pomoćnik predsednika opštine. Od 10 tačaka koliko je bilo obuhvaćeno dnevnim redom, Mančev je izdvojio odluke veća u vezi raspoređivanja sredstava za vršenje nadzora na rekonstrukciji nekoliko ulica, razmatranje izveštaja JP “Komunalac”, Regionalne deponije u Pirotu, kao i izveštaja komisije za sprovođenje Programa korišćenja sredstava Fonda za privredni razvoj. Mančev je, takođe, najavio potpisivanje ugovora o prodaji parcele u Radnoj zoni “Beleš” za koju postoji interesovanje jednog investitora.

Novinari, kao i javnost, ni uoči, a ni nakon ove sednice, nisu imali mogućnost da se upoznaju sa sadržajem razmatranih, zahteva,planova i izveštaja. Tim povodom, novinar FAR-a je postavio pitanje o neobjavljivanju finansijskih izveštaja korisnika budžeta opštine i lokalnih javnih preduzeća. Dragan Mančev je odgovorio da postavljeno pitanje nije u okvirima “njegovog resora” te da pitanje treba da bude upućeno predsedniku opštine.

Da podsetimo, nedavno objavljeni izveštaj organizacije “Transparentnost Srbija”, svrstao je Opštinu Dimitrovgrad na 81. mesto po indeksu transparentnosti od ukupno 145 rangiranih opština. Nedovoljna finansijska transparentnost ove opštine ocenjena je sa 0 poena, uz još 10 takvih opština u Srbiji, a kao jedan od razloga upravo je navedeno neobjavljivanje finansijskih planova i izveštaja korisnika budžetskih sredstava, kao i svih ostalih dokumenata koji prate usvajanje i trošenje budžeta opštine.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
septembar 2019

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar