a

U Poganovu otvorena likovna kolonija “Poganovski manastir 2019”

Međunarodna likovna kolonija “Poganovski manastir 2019” svečano je otvorena sinoć u selu Poganovo, u neposrednoj blizini kanjona reke Jerme. Ovo je 27. kolonija po redu, koja je okuplja 12 umetnika iz 5 zemalja – Srbije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Italije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 152-1024x683.jpg

Zoran Andonov upravnik galerije “Metodi Meta Petrov” pozdravio je sve goste i poželeo im dobrodošlicu.

“Savet galerije je izabrao Vas da ove godine prezentujete svet umetnika i umetnički zanat. Ovo je prestižna manifestacija koja već 27 godina okuplja značajna imena, slikare iz celog sveta. Trenutno naša galerija ima preko 550 slika sa tehnikom ulje na platnu, vrednih platna iz celog sveta, najviše iz Bugarske i Srbije. Nadam se da ćete imati dobru inspiraciju i lepo vreme, kako bi mogli da stvarate” – rekao je Andonov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 153-1024x683.jpg

Branimir Karanović, profesor fotografije na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, u izjavi za medije, izrazio je svoje zadovoljstvo što učestvuje u koloniji i to po prvi put na ovom području.

“Nisam bio učesnik kolonije, imao sam izložbu ovde u dimitrovgradskoj galeriji. U Poganovu mi se veoma dopada, kraj je fantastičan. Za mene kao Beograđanina na neki način je egzotika – lepota prirode i ambijent, tako da mi je jako drago što sam tu i nadam se da ćemo se lepo družiti sa kolegama. Pogodilo se ove godine da imam izložbu u Sofiji i koloniju, pa ćemo sa njima obići i prestonicu Bugarske” – dodao je Karanović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 154-1024x683.jpg

Uz dugogodišnju tradiciju, kolonija je postala prestižna manifestacija sa međunarodnim karakterom, koja neguje umetničke vrednosti i multikulturalnost i koja se 2000. godine našla među 20 najuspešnijih i najznačajnijih likovnih događaja ove vrste u Republici Srbiji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 155-1024x683.jpg

Biljana Vasileva, umetnica iz Sofije, naglasila je da joj je veoma drago što je ovde, pre svega jer su njeni preci iz Dimitrovgrada. Očekuje dobro druženje sa kolegama i da će razmeniti nove tehnike i ideje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 156-1024x683.jpg

Nikolajča Manov direktor Centra za kulturu u Dimitrovgradu, izjavio je da sve spremno za koloniju i da mu je izuzetno drago što su došli umetnici iz 5 država.

“Očekujemo da umetnici daju svoj maksimum, da im se dopadne ovde, da nađu inspiraciju i da stvore dobra umetnička dela za opštinu Dimitrovgrad”.

U petak, 13. septembra, učesnici kolonije će posetiti kulturno-istorijske znamenitosti Dimitrovgrada i okoline, dok će 17. septembra obići Sofiju, glavni grad Bugarske.

Likovnu koloniju “Poganovski manastir” organizuje Centar za kulturu – galerija “Metodi Meta Petrov” pod pokroviteljstvom opštine Dimitrovgrad i Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine. Ona će trajati do 19. septembra, a učesnici su smešteni u konaku “Toša” i etno kući “Poganovska šopka” u selu Poganovo.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar