a

VIDEO: Od Vitoše, preko Stare planine do francuskih Pirineja – problemi i izazovi u upravljanju

Gosti emisije “Razgovori” su Dragan Taškov (Društvo za zaštitu životne sredine “Stara planina” Pirot), dr Dušan Mijović (Fakultet za primenjenu ekologiju “Futura”, Beograd) i Silvija Jordanova (stručnjak za turizam Parka prirode “Vitoša”, Bugarska). Oni su bili učesnici javnih predavanja u Pirotu i Dimitrovgradu 10. septembra, u okviru kampanje za decentralizaciju politika zaštite životne sredine koju Društvo “Stara planina” sprovodi sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 148-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 149-1024x683.jpg

Gledaoci portala FAR imaju priliku da čuju različita iskustva i poglede na temu upravljanja zaštićenim prirodnim područjima, od Parka prirode “Stara planina”, preko Parka prirode “Vitoša” do zaštićenih prirodnih teritorija u Francuskoj.

This image has an empty alt attribute; its file name is 150-1024x683.jpg

Dragan Taškov iznosi probleme u upravljanju Starom planinom, ističući nizak stepen uključenosti lokalnog stanovništva, ali i konflikt interesa koji postoji u postojećem sistemu upravljanja gde JP “Srbijašume” igra ulogu i upravljača i korisnika parka prirode, u smislu eksploatacije šumskih resursa. Taškov kao problem osim seče šume, navodi i problem odlaganja otpada na Staroj planini.

Dr Dušan Mijović na primeru modela upravljanja jedne zaštićene prirodne teritorije u Francuskoj, pojašnjava ulogu upravljača u podršci ekonomskim aktivnostima lokalnog stanovništva, a govori i o načinu na koji su meštani uključeni u proces upravljanja, navodeći primer “saveta parka” – tela koje je sastavljeno od predstavnika stanovnika zaštićene teritorije i koje ima većinu u procesu odlučivanja.

О načinu funkcionisanja, problemima i pogodnostima za lokalno stanovništvo Parka prirode “Vitoša”, govori Silvija Jordanova, stručnjak za turizam u upravi parka. Ovaj park u neposrednoj blizini bugarske prestonice, jedan je od najstarijih na Balkanu, uspostavljen davne 1934. godine. Jordanova kao poseban problem izdvaja prekomeran broj turista (3 miliona posetioca tokom godine) i napore uprave parka da rastereti najopterećenije turističke lokacije time što će potpomoći uspostavljanje novih turističkih sadržaja u perifernim delovima parka.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Miki Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet portal FAR, septembar 2019

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar