a

Burno i oprečno o MHE na N1 televiziji

Ako Srbija dozvoli izgradnju 850 minihidroelektrana (MHE), imaće prvi put u istoriji pojavu ekoloških izbeglica, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine. On je najavio treći protest protiv MHE u Beogradu za 21. septembar, kao i sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za 28. septembar. Predstavnik Nacionalnog udruženja malih hidroelektrana Dragan Josić kazao je da on kao investitor ima sve potrebne dozvole za izgradnju MHE, za koje tvrdi da nisu ekološki štetne.

Prethodnih godina, a naročito u nekoliko poslednjih meseci, u selima na Staroj planini vlada vanredno stanje. Meštani i ekolozi pokušavaju da spreče izgradnju derivacionih mini hidroelektrana. Posle najave da će investitor početi izgradnju MHE kod sela Topli Dol, tamo su postavljene barikade, kao i danonoćno čuvanje reke, prenosi N1.

Aleksandar Jovanović je stoga rekao da se protivi izgradnji ovih postrojenja, jer dovode do “potpunog horora i devastacije svega što živi u tim vodima”, a ljude koji žive od te vode, stavlja u poziciju da moraju da se sele odatle.
Dragan Josić je rekao da je Jovanović izneo niz neistina, jer, navodi, ni Evropska komisija, ni Energetska zajednica, nisu rekle da MHE ne treba graditi.

Takođe, tvrdi da ima rešenje Zavoda za zaštitu prirode o uslovima za izgradnju MHE “Topli Dol 1” izdato 2014. godine, a da je 2019. godine zatražio “uslove za izgradnju”.

Jovanović, međutim, tvrdi da Josić nema mišljenje Zavoda o građevinskoj dozvoli

Josić, pak, navodi podatak u rešenju Zavoda za zaštitu prirode iz 2014. godine koje poseduje, a u kome se navodi da je “definisano da planirani projekat može da se realizuje jer je procenjeno da neće značajno uticati na temeljne i prirodne vrednosti područja”.

On je pokazao i dokument Republičke revizione komisije.

Na pitanje da li je istina da je Republički geodetski zavod stavio Rakitsku reku pod hipoteku, Josić kaže da je to druga lokacija, da je drugi investitor, i da je i tu dokumentacija sada “u redu”.

Prema rečima, Aleksandra Jovanovića Ćute imamo “potpuni haos”, “falsifikovane dokumente”, a kako navodi, nije ispunjena ni objedinjena procedura.

Jovanović je najavio i da će 21. septembra u Pionirskom parku u Beogradu biti održan treći protest protiv MHE.

Navodi i da će, ako Srbija dozvoli izgradnju 850 MHE na svojoj teritoriji, imati “prvi put u svojoj istoriji ekološke izbeglice”.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: N1)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar