a

Opština Dimitrovgrad – Caribrod i ove godine će obeležiti 21. septembar, Dan opštine i praznik Roždestva presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Mala Bogorodica.

Zvanični i svečani deo počeće u 12:00 sati u holu Centra za kulturu, prijemom za zvanice i goste, rekao je za FAR predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad, Zoran Đurov.

Posle toga će na platou ispred Centra za kulturu, od 12:30 sati, početi nastup Kulturno-umetničkog društva „Caribrod“, a u toku nastupa kroz posebnu tačku upravo renovirani plato će, na svečan način, u 12:45 sati otvoriti potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Svečana sednica Skupštine opštine, na kojoj će biti uručene godišnje nagrade i priznanja, počeće u 13:00, a završiće se pre 14:30 časova, jer će tada u holu Centra za kulturu i na platou ispred njega biti otvorena reprezentativna arheološka izložba „Sofija i Beograd – arheološki biseri“. Izložbu u Dimitrovgrad donosi Arheološki institut Bugarske i to će biti prvo njeno predstavljanje posle Sofije i Beograda, gde je početkom leta imala dve istovremene i istovetne postavke.

Obredni ili verski deo Dana opštine počeće nešto ranije u 08:00 sati u crkvi Rođenja presvete Bogorodice, gde će do 10:30 sati svečanu liturguju služiti Njegovo Preosveštenstvo vladika niški Arsenije. Odmah posle liturgije počeće i litije, koje će biti pronete kroz ulicu Vasila Levskog, Beogradsku, Balkansku i natrag do crkve, ulicom Hrista Boteva.

Pored potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, vladike niškog Arsenija i ambasadora R. Bugarske u Srbiji Radka Vlajkova, gosti na Danu opštine biće i predsednici i predstavnici bratskih gradova i opština sa kojima Dimitrovgrad sarađuje u Srbiji i Bugarskoj.

S. Aleksić

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar