a

Počela školska godina u Bugarskoj uz inovacije u obrazovanju

Svako od nas čuva draga sećanja na prvo školsko zvono. Prvi školski dan, sastanak sa učiteljem, sa prijateljima i školskim drugovima donosi emocije. U Bugarskoj nova školska godina počele je danas, piše BNR.

Posebno raspoloženje stvaraju priredbe koje organizuje svaka škola u Bugarskoj, zato je atmosfera praznična, a učionice pune lepih buketa, koje su mališani poklonili svojim učiteljima.

Međutim, muzika i fanfare povodom prvog školskog dana će se brzo stišati, a na njihovo mesto će doći dobro poznati problemi vezani za reformu bugarskog obrazovanja, a po tradiciji, prva tema debate jeste količina i težina udžbenika koje će đaci prvaci svakodnevno nositi na svojim leđima.

Među predlozima jeste i taj da se knjige i udžbenici štampaju na laganom papiru ili pak da se ostavljaju u školi zaključani u fioci. Vode se diskusije i o malim i velikim maturama – po završetku 7. i 12. razreda, kao i o testiranju znanja učenika u 4. razredu osnovne škole, a od ove godine i u 10. razredu srednje škole.

Zajednički je utisak da se bugarska škola menja jako sporim tempom. Centar promene je učitelj, nastavnik ili profesor koji je u istorijskom planu dokazao da je intelektualac i humanista budne građanske savesti i naprednih shvatanja.

Zato se ponovo vraća veliko poštovanje prema dobrim učiteljima, a njihov rad se bolje ocenjuje – u moralnom i materijalnom pogledu.

Program „Motivisani učitelji“ finansijski podstiče učitelje koji prihvate da rade u školama sa određenim problemima, uključujući i učenike koji imaju slabe obrazovne rezultate ili nizak socijalni status.

„Bugarin još uvek voli da ulaže u obrazovanje svoje dece i gaji poštovanje prema školi“ – kaže za BNR Sapka Popova, iz Regionalne uprave obrazovanja u Sofiji. Ona takođe navodi da ja svaka peta škola u Bugarskoj uvela inovativno obrazovanje.

Razrađuju se nove metode nastave koje učenicima omogućavaju da lakše savladaju gradivo iz bugarskog, engleskog ili hrvatskog jezika, recimo. Kod drugih inovacija akcenat se stavlja na nastavu stranih jezika, na matematiku ili prirodne nauke, navodi Popova.

Gledano u celini sve inovacije imaju za cilj povećanje motivacije učenika za učenje, razvijanje mišljenja i formiranje njihove građanske pozicije. Radi se na formiranju učenika kao ličnosti koje će u dinamici naše današnjice biti spremne da se suoče sa svakim izazovom i da se uspešno nose sa postavljenim zadacima“, naglašava Sapka Popova.

Današnje školsko zvono označilo je prvi čas za 60.000 prvaka u Bugarskoj.

Priredio: Slobodan Aleksić (prevod: Gergana Mančeva / izvor: BNR)

Foto: OU “Todor Minkov”

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar