a

Posle više od četiri meseca od početka radova obustavljena nezakonita izgradnja puta

Nakon dva članka Internet portala FAR i više upućenih upita na adresu lokalnih vlasti, Opština Dimitrovgrad naložila je samoj sebi obustavu radova na izgradnji nekategorisanog puta od Gradinja do Bačeva. U kopiji rešenja građevinskog inspektora koje je dostavljeno redakciji FAR-a, navodi se, između ostalog, da “za započete radove ne postoji rešenje o odobrenju za izvođenje radova”.

Da podsetimo, reč je o gradnji puta koji bi omogućio eksploataciju vatrostalne gline u ataru sela Brebevnica od strane aranđelovačkog preduzeća “Mine invest d.o.o”. sa kojim je Opština Dimitrovgrad 11. septembra 2018. godine zaključila ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Tim ugovorom “Mine invest d.o.o” je preuzeo obavezu da o svom trošku izvrši sanaciju i izgradnju atarskih puteva do Brebevnice, koje bi koristilo za prevoz “zemljanog materijala i korišćenje teških građevinskih mašina”, kako je to navedeno u ugovoru, bez ikakvog pominjanja eksploatacije vatrostalne gline u Brebevnici.

Predračunska vrednost radova je više od 16 miliona dinara. Istovremeno, Ministarstvo rudarstva i energetike, odbilo je da dostavi informaciju da li “ Mine invest d.o.o”. ima eksploataciono ili istražno pravo za nalazište mineralne gline u ataru Brebevnice. Odgovor je kasnije dostavilo preduzeće Mine invest d.o.o. koje je potvrdilo da u trenutku izvođenja radova na izgradnji puta nije imalo dozvolu za eksploataciju.

Odgovor opštine kasni 20 dana

Internet portal FAR je više puta ukazivao da se radovi izvode bespravno, te da se krši Zakon o planiranju i izgradnji, ali i Zakon o šumama i Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Zato je 9. jula ove godine Opštini Dimitrovgrad upućen drugi po redu zahtev za dostavu informacija u vezi prethodno usmeno najavljene obustave radova na izgradnji puta. Nepotpun odgovor na dopis stigao je tek 16. septembra, više od 20 dana od roka koji je predviđen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Iz odgovora opštine može se zaključiti da je donošenje rešenja o obustavi radova usledilo tek 12. septembra, 2 meseca od trenutka podnošenja upita FAR-a i nakon više od 4 meseca pošto je izvođač radova prosekao novu trasu puta od Gradinja ka selu Bačevo, što je i golim okom bilo vidljivo sa glavnog gradskog trga u Dimitrovgradu.

Vesti o selektivnoj primeni zakona u Srbiji odavno nisu novina, a jedan od najdrastičnijih primera je upravo kršenje Zakona o planiranju i izgradnji.

Simboli načina na koji država (ne)sprovodi taj Zakon su sigurno restoran od 1000 kvadratnih metara, bespravno izgrađen tokom 2017. godine na Pančićevom vrhu u Nacionalnom parku Kopaonik i fantomsko rušenje objekata u Savamali u aprilu 2016. godine. I u jednom i u drugom slučaju za učinjena krivična dela usledila je mlaka, verbalna reakcija nadležnih, obećanja o primeni zakona od strane najviših zvaničnika, ali ne i sprovođenje zakona u delo.

U slučaju nelegalne izgradnje puta od Gradinja ka Bačevu i dalje ka Brebevnici, očigledno je primenjena praksa da investitor ili izvođač prvo izvede radove, pa tek nakon toga pribavlja neophodnu dokumentaciju i legalizuje izvedene radove U ovom slučaju investitor je jedna lokalna samouprava od koje se očekuje da bude prva koja će sprovoditi zakone.

Sergej Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar