a

VIDEO: „Šopsko oro“ ili Zavičaj kao povod za druženje

Udruženje „ Šopsko oro“ u Pančevu okuplja ljude poreklom iz Caribroda i Bosilegrada i njihovih okolina. To je uglavnom druga genaracija onih koji su dosta davno došli u plodni Banat, tako da se na svojim okupljanjima, ne samo upozanju, nego međusobno uče bugarski jezik, pa i šopski dijalekt. To im ne smeta da sa retkom pažnjom i toplinom čuvaju uspomenu na svoj i zavičaj svojih predaka.

Njihov moto je „Ima ni mnogo, ama se ne poznavamo“. I zaista je tako jer je u Južnobanatskom okrugu oko tri hiljada Bugara, a u samom Pančevu se preko 600 ljudi izjašnjava tako.

„Šopsko oro“ postoji od 2010, godine ima oko 200 aktivnih članova i prostorije u centru Pančeva, gde je ovaj zapis i zabeležen.

Novinar: Slobodan Aleksić

Snimatelj: Igor Milatović

Montaža: Stefan Pavić

Odgovorni urednik: Petar Videnov

Produkcija: Internet Portal FAR

septembar 2019

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar