a

Književno veče “Šefat reče” u četvrtak u biblioteci “Detko Petrov”

U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov”, u četvrtak, 19. septembra, održaće se književno veče “Šefat reče”, posvećeno životu i delu Sretena Igova, poznatog dimitrovgradskog publiciste i novinara i istaknutog kulturnog radnika.

Igov je rođen 1937. godine u selu Verzar. Osnovnu i srednju školu završio je u svom rodnom gradu Dimitrovgradu, a nakon toga završava i Filozofski fakultet u Beogradu. Radio je u Centru za kulturu u Dimitrovgradu dvadeset godina, a takođe i kao dopisnik Radio Niša, operator TV “Časopis” na bugarskom jeziku, saradnik časopisa “Bratstvo” i “Most”. Jedan je od osnivača RT “Caribrod” i kablovske televizije, kao i KIC-a. Dobitnik je “Septembarske nagrade”, a kao scenograf više puta je nagrađivan za scenografiju na Republičkim festivalima amaterskih pozorišta. Autor je knjiga „Obredni krstovi Kultno znamenje“ i “Oš-prc“, kao i albuma “Stara caribrodska čaršija”. Preminuo je 2018. godine.

Događaj je zakazan za 18:00 časova.

Teodora Petrov

Foto: Narodna biblioteka “Detko Petrov”

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar