a

“Sofija i Beograd – arheološki biseri” i u Dimitrovgradu

Izložba “Sofija i Beograd – arheološki biseri” je plod dugogodišnje saradnje Arheološkog instituta Srpske akedemije nauka i umetnosti (SANU) i Nacionalnog arheološkog instituta sa muzejom pri Bugarskoj akademiji nauka (BAN).

Ona predstavlja presek najznačajnijih pojava i arheoloških nalaza koji se vezuju ne samo za dva glavna grada, nego i za tlo zemlja kojima su Beograd i Sofija prestonice.

Do sada je imala dva istovremena i parelelna izdanja. U Beogradu, ispred zgrade SANU, na uglu Knez Mihajlove i Vuka Karadžića, i u Sofiji u parkiću Kristal, u njenom strogom centru. Rađena je kao izložba za plener (prostor), tako da je čine fotografije na panoima sa legendama, odnosno objašnjenjima ispod njih.

Kako je za FAR rekla Vesna Nikolova iz Zavičajne muzejske zbirke, u Dimitrovgrad će izložba stići iz Sofije na 15 dvostranih panoa ili sa ukupno trideset fotografija sa natpisima na srpskom i bugarskom jezuku, što je plod saradnje Zavičajne zbirke sa Arheološkim institutom pri BAN.

Zajedno sa izložbom, u Dimitrovgrad dolaze i njene autorke Vesna Bikić iz Beograda i Snežana Gorjanova iz Sofije.

Izložba će biti postavljena na platou ispred Cantra za kulturu, a planirano je da je otvori docent Hristo Popov, direktor Nacionalnog arheološkog instituta pri BAN.

Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar