a

U četvrtak u Beogradu o kritičnim tačkama zaštite novinara, FAR učesnik panela

U četvrtak, 19. septembra u hotelu „88 Rooms“ u Beogradu održaće se skup na temu „Kritične tačke u sistemu zaštite novinara u Srbiji“. Uvodničar će biti Jelena Ćuruvija, ćerka i počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije. Potom će govoriti Ivana Stevanović, izvršna direktorka i Rade Đurić, programski koordinator te fondacije.

U tematskom delu skupa svoje viđenje problema najpre će izneti Predrag Milovanović, zamenik tužioca Drugog osnovnog javnog tužilaštva, potom Željko Bodrožič, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Aleksandar Trešnjev, sudija krivičnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

U drugom delu panela koji je nazvan „Novinari govore o zastrašivanjima“, o zastrašivanjima će na osnovu svojih iskustva govoriti Verica Marinčić, novinarka portala „Inđija Kafe“, Milan Jovanović, novinar portala „Žig info“, kome je spaljena kuća i novinar Nedim Sejdinović, kome je više puta prećeno čak i smrću.

Da li su istrage napada danas efikasnije, pokušaće da zajedno sa drugim učesenicima objasne Branko Čečen, direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, Miroslav Janković iz OEBS-a i Zvezdan Radojković, pomoćnik direktora policije.

Skup će moderirati novinarke Danica Vučenić, Antonela Riha i Suzana Trninić, a među njegovim učesnicima sa svojim iskustvima biće i predstavnici portala FAR.

Slobodan Aleksić

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar