Pomoć Bugarske za ostanak mladih u Vranju i okolini

U Vranju je potpisan sporazum o pomoći od 15.000 leva ili oko 7.500 evra, koju Bugarsko ministarstvo inostranih poslova namenjuje Bugarsko-srpskom centru za relaizaciju projekta „Mladi i savremeno društvo“. Potpise na sporazum su stavili ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov i predsednik Udruženja „Bugarsko-srpski centar“ Darko Anačkov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 369-1024x683.jpg

Govoreći na svečanosti potpisivanja, ambasador Vlajkov je rekao da je „Bugarsko-srpski centar“ za kratko vreme dokazao svoj značaj, a da pomoć koju Bugarska na ovaj način upućuje nije samo za bugarsku nacionalnu manjinu, nego i za sve nacionalne zajednice od Srba do Albanaca, koje žive na prostoru Vranja i okoline.

Radko Vlajkov je takođe istakao, da se preko takve multikulturalnosti i tolerancije jača proces demokratizacije i put Srbije u EU. On je istovremeno pohvalio zakonski okvir i korake koje Srbija pravi prema nacionalnim manjinama i istako saradnju koju sa Bugarskom ostvaruje na tom planu.

Govoreći o konkretnom projektu „Mladi i savremeno društvo“, Radko Vlajkov je rekao da je on upućen mladoj generaciji i da pokušava da im stvori šansu da svoj život i radni vek nastave u svojim rodnim, malim mestima, iz kojih je odliv prema većim centrima i inostranstvu najveći, ne samo u Srbiji nego i drugom zemljama, pa i u Bugaskoj.

U izjavi za FAR, Darko Anačkov je rekao da je osnovni cilj projekta da se mladi zadrže u svojim mestima i da im se pruži veća šansa za iskazivanje kroz uklučivanje u društeni život svoje lokalne zajednice.

Anačkov je najavio da će u martu naredne godine o tome biti organizovan seminar u Vranju, sa jako raznovrsnim, ali važnim temama, počev od obrazovanja, preduzetništva, pa do aktivnosti za što brže priključenje Srbije Evropskoj uniji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 370-1024x683.jpg

Na ceremoniji potpisivanja „Bugarsko-srpski centar“ u Vranju je gospodinu Radku Vlajkovu uručio sliku Beli most, kao simbol grada Vranja, ali i premošćavanja razlika i tolerancije, koju Vranje ima ukorenjenu u svojoj tradiciji.

S. Aleksić

Foto: Ambasada R. Bugarske u Beogradu / BSC Vranje

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar