a

Pomoć Bugarske za ostanak mladih u Vranju i okolini

U Vranju je potpisan sporazum o pomoći od 15.000 leva ili oko 7.500 evra, koju Bugarsko ministarstvo inostranih poslova namenjuje Bugarsko-srpskom centru za relaizaciju projekta „Mladi i savremeno društvo“. Potpise na sporazum su stavili ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov i predsednik Udruženja „Bugarsko-srpski centar“ Darko Anačkov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 369-1024x683.jpg

Govoreći na svečanosti potpisivanja, ambasador Vlajkov je rekao da je „Bugarsko-srpski centar“ za kratko vreme dokazao svoj značaj, a da pomoć koju Bugarska na ovaj način upućuje nije samo za bugarsku nacionalnu manjinu, nego i za sve nacionalne zajednice od Srba do Albanaca, koje žive na prostoru Vranja i okoline.

Radko Vlajkov je takođe istakao, da se preko takve multikulturalnosti i tolerancije jača proces demokratizacije i put Srbije u EU. On je istovremeno pohvalio zakonski okvir i korake koje Srbija pravi prema nacionalnim manjinama i istako saradnju koju sa Bugarskom ostvaruje na tom planu.

Govoreći o konkretnom projektu „Mladi i savremeno društvo“, Radko Vlajkov je rekao da je on upućen mladoj generaciji i da pokušava da im stvori šansu da svoj život i radni vek nastave u svojim rodnim, malim mestima, iz kojih je odliv prema većim centrima i inostranstvu najveći, ne samo u Srbiji nego i drugom zemljama, pa i u Bugaskoj.

U izjavi za FAR, Darko Anačkov je rekao da je osnovni cilj projekta da se mladi zadrže u svojim mestima i da im se pruži veća šansa za iskazivanje kroz uklučivanje u društeni život svoje lokalne zajednice.

Anačkov je najavio da će u martu naredne godine o tome biti organizovan seminar u Vranju, sa jako raznovrsnim, ali važnim temama, počev od obrazovanja, preduzetništva, pa do aktivnosti za što brže priključenje Srbije Evropskoj uniji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 370-1024x683.jpg

Na ceremoniji potpisivanja „Bugarsko-srpski centar“ u Vranju je gospodinu Radku Vlajkovu uručio sliku Beli most, kao simbol grada Vranja, ali i premošćavanja razlika i tolerancije, koju Vranje ima ukorenjenu u svojoj tradiciji.

S. Aleksić

Foto: Ambasada R. Bugarske u Beogradu / BSC Vranje

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar