Povodom praznika opštine Dimitrovgrad na svečanoj sednici uručena opštinska nagrada i priznanja

U prisustvu brojnih visokih zvanica, predstavnika diplomatskog kora, javnog i političkog života iz Srbije i Bugarske, u sali Centra za kulturu održana je svečana sednica povodom praznika opštine Dimitrovgrad.

Centralna svečanost, koju je otvorio predsednik Skupštine opštine Zoran Đurov, započela izvođenjem himne „Bože pravde“. Đurov je rekao da je velika privilegija što može poželeti dobrodošlicu svima koji su ovde u Dimitrovgradu na ovakav važan dan. Poželeo je svima srećan praznik i poručio Dimitrovgrađanima da se nikad ne predaju i ne odustaju.

This image has an empty alt attribute; its file name is 433-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 434-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 435-1024x683.jpg

Nakon prikazivanja petnaestominutnog promotivnog filma o opštini Dimitrovgrad, prisutnima se obratio predsednik opštine Vladica Dimitrov, koji je čestitao praznik i istakao da je veoma ponosan što je Dimitrovgrađan ili Caribrođanin.

“Mnoge vlasti su se menjale, ali svako je ostavio svoj neki trag. Svako je dao svoj doprinos za razvoj grada. Ja sam zasigurno ponosan, jer smo mi ostavili mnoga dobra dela, koja će pamtiti naše buduće generacije” – dodao je Dimitrov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 436-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 437-1024x683.jpg

Njegova ekselencija Ambasador Republike Bugarske u Beogradu, Radko Vlajkov čestitao je Dan opštine i poželeo građanima Caribroda mnogo zdravlja i uspeha, ističući da je Bugarska veran prijatelj i pružalac podrške u svakoj pokrenutoj inicijativi.

“Danas Caribrod izgleda optimističnije. Jedan grad pun života, koji povezuje južni i jugoistočni deo Evrope. To je grad koji podržava i srpski i bugarski narod” – kazao je Vlajkov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 438-1024x683.jpg

Centralni deo današnje sednice bila je dodela opštinske nagrade i priznanja najzaslužnijim ustanovama, institucijama i pojedincima. Opštinska nagrada u vidu zlatnika pripala je Javnom preduzeću “Komunalac” za izuzetan doprinos u razvoju komunalne infrastrukture i opštine u celini.

This image has an empty alt attribute; its file name is 439-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 440-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 441-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 443-1024x683.jpg

Takođe, dodeljena su i opštinska priznanja, čiji su ovogodišnji nosioci – doc. dr Vesna Nikolov, za izuzetan doprinos u oblasti zdravstva, predškolska ustanova “8. septembar” za doprinos u razvoju predškolskog obrazovanja na teritoriji opštine, “Fruits & Berries” i “Voće i Bobice” za postignute izuzetne rezultate u voćarstvu, Stambol Geštamov za promociju turističkog potencijala opštine i Ilija Notev, predsednik Saveta MZ Trnski Odorovci za pokazanu predanost u rešavanju problema u selu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 444-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 445-1024x683.jpg

Ove godine, posebno priznanje povodom praznika grada dodeljeno je Zorani Mihajlović, potpredsednici Vlade Republike Srbije i ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, za izuzetan doprinos u razvoju opštine.

“Posebno sam počastvovana na čast koju ste mi ukazali ovim priznanjem. Hvala Vam! Ovo priznanje takođe pripada i Vladi Republike Srbije, predsedniku naše države i svim putarima i građevinarima, inženjerima, projektantima i radnicima koji su gradeći ‘Koridor 10’ spajali Dimitrovgrad sa ostatkom Srbije i sa Bugarskom. Autoputevi jesu snaga, koja daje slobodu za bolji životni standard, investicije, više radnih mesta, kako bi naša deca ostala da žive ovde i ne odlaze daleko od nas” – rekla je Mihajlović.

Naglasila je da joj je posebno drago što priznanje dolazi iz Dimitrovgrada, baš zato što je ovo posebna opština, u kojoj zajedno u slozi, poštovanju i ljubavi žive dva naroda – srpski i bugarski. Potpredsenica Vlade je takođe obećala da će napraviti poseban deo graničnog prelaza za prilaz samo Srba i Bugara, jer je mnogo Bugara koji svakodnevno dolaze u Dimitrovgrad ili u neki drugi grad u Srbiji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 446-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 447-1024x683.jpg

Nakon svečane sednice, ispred Centra za kulturu otvorena je izložba “Sofija i Beograd – arheološki biseri” koja je plod dugogodišnje saradnje Arheološkog instituta Srpske akedemije nauka i umetnosti (SANU) i Nacionalnog arheološkog instituta sa muzejom pri Bugarskoj akademiji nauka (BAN).

Izložbu je zvanično otvorio Hristo Popov, direktor Nacionalnog arheološkog instituta i ujedno čestitao praznik svim dimitrovgrađanima.
Otvaranju je prisustvovala i autorka izložbe, Snežana Gorjanova iz Sofije, koja je takođe čestitala praznik svima i predstavila ukratko izložbu, koja je napravljena zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji ovih ustanova.

T. Petrov

Foto: Saša Radivoev / Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar