a

Ratko Ristić za FAR: Dva procenta energije više prete stoprocentnim uništenjem biodiverziteta

Znanje je najveća moć. To zna Ratko Ristić, profesor i dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, koji na skupovima protiv mini-hidroelektrana govori najtiše i skoro bez gestikulacija i povišivanja glasa. Njegovi istupi se uprkos tome prate sa najvećom pažnjom i dobijaju najduže aplauze. To je zbog toga što se obraća snagom argumenata, znanja i nauke.

U razgovoru za FAR profesor Ristić kaže da je glavni motiv za građenje derivacionih mini-hidroelektrana interes ili pohlepa pojedinaca. Ako se ne zaustavi, nju će plaćati biljni i životinjski svet i generacije i generacije koje će doći za nama. Previsoka cena za neznatan energetski učinak od samo dva odsto energetskog bilansa Srbije.

Novinar: Slobodan Aleksić
Snimatelj: Igor Milatović
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
septembar 2019

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar