Izložba Milana Simonovića posvećena rekama Stare planine u petak u Pirotu

Pokret “Odbranimo reke Stare planine” organizuje u petak, 27. septembra u Pirotu izložbu fotografija “Planina i reke”, autora Milanа Simonovićа. Namera organizatora je da predstavljanjem Stare planine i njenih vodopada i reka podstakne javnost da se uključi i pomogne očuvanje ovog predela.

“Dođite da uživate u estetskoj vrednosti predela Stare planine i da podržite zaštitu prirode, ali budite spremni i da se uplašite slika uništenih reka širom Srbije i da se zabrinete zbog opasnosti koja im preti. Tek kada budemo ozbiljno zabrinuti, uplašeni i svesni načina na koje se možemo izboriti za prirodne resurse, bićemo spremni da napravimo korak kojim ćemo ih zaista i sačuvati”, stoji u pozivu Pokreta ORSP.

Milan Simonović, autor izložbe, jedan je od aktivista ovog ekološkog pokreta, koji je svojim fotografijama značajno doprineo jačanju svesti o prirodnim vrednostima Parka prirode „Stara planina“. Rođen je u Nišu 1985. godine. Strastveni je zaljubljenik u nestvarne predele, biljni i životinjski svet, ljude i kulturno nasleđe Stare planine i autor bloga „Istraži Staru planinu“ .

This image has an empty alt attribute; its file name is 531-1024x683.jpg

“Na Staru planinu sam aktivno počeo da odlazim 2010. godine. Već sa prvim odlascima primetio sam da su ti predeli drugačiji od ostalih koje sam viđao po Srbiji. Vrlo brzo sam shvatio da je ta planina posebna, a neraskidive veze između nas, bile su momentalne i posebno snažne. Na pitanje kako da prizore kojima sam svedočio prenesem drugima, fotografija se nametnula sama po sebi kao odgovor. Počeo sam da se aktivnije bavim fotografijom 2014. godine i svoje fotografsko angažovanje i umeće usmerio sam isključivo na promociju vrednosti Stare planine, sa ciljem da pomognem njeno očuvanje. Moja je namera i velika odlučnost da rajske reke Stare planine i njenu jedinstvenu prirodu sačuavamo za pokolenja, barem u stanju u kakvom smo ih zatekli i to je poruka koju želim da prenesem svojim fotografijama” – rekao je Simonović za FAR.

Postavka će biti otvorena u restoranu “Desetka” u 19:00 časova, fotografije će biti izložene do 4. oktobra, a namera organizatora je da se fotografije ponude na prodaju i da prihod bude namenjen aktivnostima za očuvanje reka Srbije.

Sergej Ivanov

Foto: Milan Simonović

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar