Vukašin Obradović izlazi iz grupe za Medijsku strategiju

Član Nezavisnog udruženja novinare Srbije (NUNS) Vukašin Obradović obavestio je Izvršni odbor NUNS-a da se povlači iz daljeg učešća u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije.

Obradović je u pismu Izvršnom odboru kao razloge za takvu odluku naveo da su predstavnici Medijske koalicije u Radnoj grupi obavili svoj deo posla i dostavili krajem decembra 2018. godine Vladi predlog Nacrta Medijske strategije, a Vlada ne samo da nije ispunila nijedan od 13 zahteva Medijske koalicije, već se situacija u 2019. znatno pogoršala.

Gostujući na „N1“ televiziji on je rekao da po njegovom mišljenju, nikakav napredak na polju slobode izražavanja i slobode medija nije postignut i to “isključivo zaslugom ili krivicom” upravo vlasti sa kojom se pregovara o nastavku saradnje.

On je takođe naveo da je “greškom” u Brisel poslata znatno izmenjena verzija Nacrta iz koje su izbačeni neki ključni delovi sadržani u verziji koju je potpisala Radna grupa.

Obradović je isto tako zamerio i što su se posle toga “ćutke odazvali” na poziv premijerke Ane Brnabić da se okupe, nastave rad i da dođu do usaglašenog predloga.

On je istakao da nije spreman na dalji nastavak saradnje sa Vladom jer je ne samo smatra najodgovornijom za stanje u kome se nalazi medijska scena, već jednostavno očekuje da uslov za nastavak rada bude ispunjenje zahteva koje je Tim za dijalog ispostavio Koordinacionom telu.

Bez takvog pristupa, dolazi se u opasnost da se nanese ozbiljna štetu i ugledu udruženja i asocijacija i članova, a rizikuje se da “inkluzivnost rada na Medijskoj strategiji” prekrije pred domaćom i stranom javnošću sve ozbiljne probleme sa kojima se novinari i mediji danas susreću u Srbiji, reko je on.

Obradović je kazao i da veruje da izrada Medijske strategije za NUNS, za razliku od Vlade Srbije, nije ni ključno, ni najvažnije pitanje, jer se sadašnja vlast ne pridržava ni rešenja iz prethodne Strategije, niti sprovodi zakone proistekle iz tog dokumenta.

“Takva situacija dovela je mnoge novinare i medije, naročito one koji nisu pod kontrolom i u okrilju vlasti nad samu provaliju”, ocenio je Obradović i dodeo da bi dalje učešće bio samo korak bliže toj provaliji.

Slobodan Aleksić, Ćosa (izvor: Fonet / N1)

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar