a

Vukašin Obradović izlazi iz grupe za Medijsku strategiju

Član Nezavisnog udruženja novinare Srbije (NUNS) Vukašin Obradović obavestio je Izvršni odbor NUNS-a da se povlači iz daljeg učešća u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije.

Obradović je u pismu Izvršnom odboru kao razloge za takvu odluku naveo da su predstavnici Medijske koalicije u Radnoj grupi obavili svoj deo posla i dostavili krajem decembra 2018. godine Vladi predlog Nacrta Medijske strategije, a Vlada ne samo da nije ispunila nijedan od 13 zahteva Medijske koalicije, već se situacija u 2019. znatno pogoršala.

Gostujući na „N1“ televiziji on je rekao da po njegovom mišljenju, nikakav napredak na polju slobode izražavanja i slobode medija nije postignut i to “isključivo zaslugom ili krivicom” upravo vlasti sa kojom se pregovara o nastavku saradnje.

On je takođe naveo da je “greškom” u Brisel poslata znatno izmenjena verzija Nacrta iz koje su izbačeni neki ključni delovi sadržani u verziji koju je potpisala Radna grupa.

Obradović je isto tako zamerio i što su se posle toga “ćutke odazvali” na poziv premijerke Ane Brnabić da se okupe, nastave rad i da dođu do usaglašenog predloga.

On je istakao da nije spreman na dalji nastavak saradnje sa Vladom jer je ne samo smatra najodgovornijom za stanje u kome se nalazi medijska scena, već jednostavno očekuje da uslov za nastavak rada bude ispunjenje zahteva koje je Tim za dijalog ispostavio Koordinacionom telu.

Bez takvog pristupa, dolazi se u opasnost da se nanese ozbiljna štetu i ugledu udruženja i asocijacija i članova, a rizikuje se da “inkluzivnost rada na Medijskoj strategiji” prekrije pred domaćom i stranom javnošću sve ozbiljne probleme sa kojima se novinari i mediji danas susreću u Srbiji, reko je on.

Obradović je kazao i da veruje da izrada Medijske strategije za NUNS, za razliku od Vlade Srbije, nije ni ključno, ni najvažnije pitanje, jer se sadašnja vlast ne pridržava ni rešenja iz prethodne Strategije, niti sprovodi zakone proistekle iz tog dokumenta.

“Takva situacija dovela je mnoge novinare i medije, naročito one koji nisu pod kontrolom i u okrilju vlasti nad samu provaliju”, ocenio je Obradović i dodeo da bi dalje učešće bio samo korak bliže toj provaliji.

Slobodan Aleksić, Ćosa (izvor: Fonet / N1)

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar